Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2350

van Marc Elsen (cdH) d.d. 12 januari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

RIZIV - Antilichamen van bronchiolitis bij zuigelingen - Terugbetalingscriteria

Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
vroegste kinderjaren
ziekteverzekering
infectieziekte
ziekte van de luchtwegen
remgeld
farmaceutisch product

Chronologie

12/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
11/2/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-2123

Vraag nr. 4-2350 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Acute bronchiolitis is een epidemische virale seizoensinfectie (oktober tot maart), die kinderen onder de twee jaar treft. Ze stemt overeen met een acute ontsteking van de longpijptakjes (bronchioli), de kleinste ademhalingspijpjes in de longen. Typisch voor de ziekte is een predominante verstopping van de longpijptakjes die gepaard gaat met gepiep en/of wheezing (een typisch geruis dat vaak van op een afstand kan worden gehoord, maar soms alleen door auscultatie kan worden vastgesteld).

Bronchiolitis is erg besmettelijk en wordt overgezet van zuigeling op zuigeling en van volwassene op zuigeling. De infectie komt vaak voor en is meestal goedaardig, maar kan gevaarlijk zijn voor de allerkleinsten.

Op 12 juli 2006 werd beslist dat Palivizumab zou worden toegevoegd aan de lijst van terugbetaalbare farmaceutische specialiteiten, op basis van een bevestiging van het therapeutische effect in de dagelijkse praktijk in België en het effect op het ziekte- en sterftecijfer. Sinds 1 oktober 2006 is de terugbetaling en dus de toegang tot deze preventieve behandeling volgens strikte criteria beperkt tot bepaalde categorieën van patiënten :

- kinderen jonger dan 12 maanden, geboren vóór 28 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie;

- kinderen jonger dan zes maanden, geboren tussen 28 en 32 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie, die onder endotracheale ventilatie werden geplaatst;

- kinderen jonger dan twee jaar die lijden aan een chronische ademhalingsinsufficiëntie en die ademhalingshulp nodig hebben;

- kinderen jonger dan twee jaar die lijden aan een congenitale hartaandoening.

Talrijke families van patiënten, maar ook artsen, onder wie de Belgische Kring voor Kinderlongartsen, klagen het incoherente karakter van de terugbetalingscriteria aan. Het blijkt immers dat een groot aantal kinderen bij wie een bronchiolitis zware gevolgen kan veroorzaken, geen recht heeft op inspuitingen met immunoglobuline omdat ze niet beantwoorden aan de terugbetalingscriteria. De specialisten vragen dus onder meer de uitbreiding van de terugbetaling tot de vroegtijdig geboren kinderen die behandeld werden met de ventilatiemethode door continue positieve nasale druk (CPAP).

Mevrouw de minister :

1. Bent u het met die vaststelling eens? Vallen kinderen buiten het terugbetalingssysteem, ondanks de zware gevolgen die de aandoening kan hebben op de gezondheid van sommige zuigelingen?

2. Wordt er gedacht aan een wijziging van de terugbetalingscriteria?

Antwoord ontvangen op 11 februari 2009 :

In antwoord op uw vraag deel ik u mee dat prematuren, geboren tussen achtentwintig (en zes dagen) tot eenendertig (en zeven dagen) weken zwangerschapsleeftijd die jonger zijn dan zes maanden bij het begin van het respiratoir syncitiaal virus-seizoen en die een beademing van minstens achtenveertig uur nodig hadden die met de methode van continue positieve nasale druk is uitgevoerd, tot nu toe geen recht hebben op een tegemoetkoming van het merkproduct SYNAGIS®, waarvan palivizumab het werkzaam bestanddeel is.

De geldende vergoedingsvoorwaarden die de tegemoetkoming van dit geneesmiddel regelen en die bij de opneming van dit geneesmiddel in de lijst van de vergoedbare farmaceutische specialiteiten zijn vastgesteld, voorzien in de tegemoetkoming van SYNARGIS® voor de prematuren die een endotracheale beademing van minstens 48 uur nodig hebben.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het in de handel brengen van dit geneesmiddel, heeft net een bij de Commissie tegemoetkoming geneesmiddelen van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIVIZ) een aanvraag tot wijziging ingediend van de vergoedingsvoorwaarden met het oog op de uitbreiding van de tegemoetkoming tot prematuren die door beademing via continue positieve nasale druk zijn behandeld. Deze aanvraag wordt thans onderzocht.