Belastingformulier - Hetero- en holebikoppels - Gelijkschakeling van de invulmethode - Moeilijkheden voor de belastingdiensten
discriminatie op grond van seksuele geaardheid
seksuele minderheid
belastingaangifte
belasting van natuurlijke personen
12/1/2009 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009) |
7/5/2009 | Antwoord |
Herindiening van : schriftelijke vraag 4-2088
In zijn antwoord op mijn vraag om uitleg nr. 4-412 (Handelingen, nr. 4-46, blz. 41) wijst de geachte minister mijn suggestie om het invullen van het belastingsaangifteformulier gelijk te schakelen voor hetero- en holebikoppels af. Als belangrijkste argument haalt hij aan dat een dergelijke ingreep "aanzienlijke complicaties zou teweegbrengen op het vlak van de organisatie van de belastingsdiensten", zonder echter verder in te gaan op de complicaties in kwestie.
Graag had ik dan ook een exhaustief en gedetailleerd overzicht gekregen van de aanzienlijke complicaties waar hij naar verwijst. Ongetwijfeld werd een dergelijk overzicht destijds opgemaakt, met name toen - zoals u het zelf stelt - ernstig werd overwogen "om de klassieke werkwijze waarbij de gegevens van de man in de linker- en die van de vrouw in de rechterkolom werden ingevuld, voor iedereen te vervangen door een nieuwe werkwijze waarbij de gegevens van de oudste partner in de linker- en die van de jongste partner in de rechterkolom zouden worden ingevuld".
De complicaties waarvan sprake in mijn antwoord op de vraag om uitleg nr. 4-412, zijn inherent aan het klassementssysteem (in alfabetische orde) van de dossiers in de taxatiediensten.
Bij de vestiging van een gemeenschappelijke aanslag stemt het klassementsnummer (of repertoriumnummer) van de partners inderdaad overeen met datgene dat is toegekend aan de partner van wie de naam het eerst vermeld is en die de linkerkolom van de aangifte invult. Tot aanslagjaar 2004 stemde dit klassementsnummer dus altijd overeen met datgene dat aan de man was toegekend.
Indien de werkwijze die erin bestaat de linkerkolom toe te kennen aan de oudste partner en de rechterkolom aan de jongste partner, uitgebreid was geworden tot de belastingplichtigen van een verschillend geslacht, zou het noodzakelijk geweest zijn alle dossiers van echtgenoten van wie de echtgenoot niet de oudste van beiden is, op te zoeken teneinde hen een nieuw klassementsnummer toe te kennen (met name dat toege-kend aan de echtgenote) en de dossiers op-nieuw te klasseren op basis van dit nieuwe nummer. Dit zou in alle taxatiediensten van het land een reusachtige verhuisbeweging van dossiers hebben veroorzaakt, waarvan de toegevoegde waarde de kostprijs geenszins zou hebben verantwoord.
Dit gezegd zijnde, bestaat het belangrijkste voordeel van de uiteindelijk in aanmerking genomen oplossing erin dat zij toegelaten heeft een groot aantal vergissingen te vermijden, die eveneens een belangrijke werkoverlast op het niveau van de taxatiediensten zouden hebben veroorzaakt.