Alcoholbeleid - Gemeenschappelijke verklaring van de ministers van Volksgezondheid - Uitvoering
volksgezondheid
alcoholhoudende drank
alcoholisme
gezondheidsbeleid
8/1/2009 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009) |
24/2/2009 | Antwoord |
Op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 17 juni 2008 stelden de ministers die de Volksgezondheid onder hun bevoegdheden hebben een gezamenlijke verklaring op over het in de toekomst te voeren alcoholbeleid. In deze verklaring wordt een omvattend pakket aan op diverse terreinen te nemen maatregelen opgesomd.
Graag had ik van de geachte minister geweten hoe ver de concrete uitvoering van deze maatregelen in tussentijd gevorderd is :
1. Gaf zij, al dan niet in overleg met de andere ministers van Volksgezondheid, reeds opdracht tot de uitvoering van een studie over de publieke uitgaven voor gezondheid inzake drugs (zie punt 2 van de verklaring) ?
2. Hoe staat het met de uitvoering van de maatregelen inzake beschikbaarheid (zie punten 4.1.1. Verbod op aanbieden alcohol in automaten, in tankstations langs snelwegen ; 4.1.2. Verwarring tussen alcohol en andere dranken in winkelrekken beëindigen ; 4.1.3. Vitrines nachtwinkels) ?
2a. Wordt ook overwogen om de verkoop van alcohol niet alleen in de tankstations langs snelwegen te verbieden, maar ook in de daar gelegen eetgelegenheden en eventuele andere handelszaken ?
3. Hoe staat het met de uitvoering van de maatregelen inzake wetgeving (zie punten 4.2.1. Vereenvoudiging wetgeving over verkoop van alcohol aan jongeren ; 4.2.3. Instellen van een verbod op de verkoop aan min-16-jarigen in alle handelszaken ; 4.2.4. Onderzoeken van de wetgeving inzake alcopops) ?
4. Hoe staat het met de uitvoering van de maatregelen inzake marketing en reclame (zie punten 4.3.1. Institutionaliseren van het convenant van 2005 ; 4.3.2. Verbieden van gratis aanbieden van alcoholische dranken tijdens culturele en sportieve activiteiten) ?
5. Hoe staat het met de uitvoering van de maatregelen inzake verkeersbeleid (zie punten 4.4.1. Controles opvoeren ; 4.4.2. Strenger beleid qua boetes/rijverbod) ?
6. Hoe staat het met de prijsvergelijkende analyse van alcoholische dranken in België en de buurlanden (zie punt 4.5.1.) ?
7. Hoe staat het met het onderzoek naar de haalbaarheid van de installatie - naar het voorbeeld van Canada - van alcolocks in voertuigen van recidivisten en beroepschauffeurs (zie punt 4.7.1.) ?
8. Kan de geachte minister voor al de te nemen of te onderzoeken maatregelen een timing geven tegen wanneer de uitvoering ervan of het onderzoeken ervan voltooid zal zijn ?
De Gemeenschappelijke Verklaring betreffende het toekomstige alcoholbeleid bevat basisprincipes en concrete voorstellen van maatregelen om te komen tot een globaal en efficiënt alcoholbeleid in ons land. Enkele maatregelen vallen rechtstreeks onder mijn bevoegdheden, zodat ik u de gevraagde informatie kan geven.
Ten eerste werken mijn diensten aan het institutionaliseren van het Convenant betreffende gedrag en reclame met betrekking tot alcoholhoudende dranken. Er is thans overleg bezig met de Jury voor ethische praktijken inzake reclame, om te evalueren wat er verbeterd kan worden in de toepassing van dit convenant en hoe een efficiënte controle van de reclame van alcoholische dranken, specifiek naar jongeren, te verzekeren.
In het kader van het Fonds ter bestrijding van de verslavingen, werd een project ter verbetering van de kwaliteit in de verslavingszorg, inclusief voor personen met een alcoholprobleem al gefinancierd. Dit project wordt uitgevoerd door de VZW VAD en is gestart op 31 december 2008. Dit komt aldus tegemoet aan de vraag om evaluatie van de bestaande behandelingsprogramma’s.
Betreffende de problematiek van alcohol en zwangerschap, werd aan de Hoge Gezondheidsraad om een officieel advies gevraagd. Dit advies wordt verwacht in de maand maart 2009. Op basis van dit advies zal een sensibiliseringcampagne opgestart worden bij de bevoegde gezondheidszorgberoepen, zoals gynaecologen, huisartsen en vroedvrouwen.
Voor wat de verduidelijking betreft van de wetgeving met betrekking tot de verkoop van alcoholische dranken aan de minder dan 16-jarigen, is er een wetsontwerp in opmaak en het zou in de loop van de komende weken moeten afgerond zijn.
Echter, niet alle maatregelen die in de Verklaring zijn opgesomd vallen uitsluitend onder de bevoegdheid van de ministers, die de Volksgezondheid onder hun bevoegdheden hebben. Om deze reden hebben de ondertekenende ministers zich geëngageerd om hun aanbevelingen te bezorgen aan de bevoegde ministers zodat die de haalbaarheid kunnen bestuderen van het nemen van dergelijke maatregelen en ze in voorkomend geval de nodige initiatieven kunnen nemen. Wat mij betreft heb ik de Verklaring bezorgd aan de eerste minister en aan de vice-eersteministers, en zijn de bilaterale contacten met Staatssecretaris Schouppe, minister Magnette en minister Reynders reeds gestart. De bilaterale contacten met de ministers Van Quickenborne, De Clercq en De Padt zouden eveneens moeten verder gezet worden.