Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2096

van Patrik Vankrunkelsven (Open Vld) d.d. 3 december 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Ballonkyphoplastie - Indeukingsfracturen - Restrictieve terugbetaling

ziekteverzekering
chirurgie
kosten voor ziekenhuisopname
medisch en chirurgisch materiaal
nieuwe technologie
trauma
geneeswijze

Chronologie

3/12/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 1/1/2009)
5/1/2009Dossier gesloten

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-555
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-2346

Vraag nr. 4-2096 d.d. 3 december 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds enkele maanden voorziet de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen in de terugbetaling van ballonkyphoplastie voor de behandeling van indeukingsfracturen in de wervel.

De terugbetaling is van toepassing bij ballonkyphoplastie in geval van osteoporotische indeukingsfracturen en indeukingsfracturen veroorzaakt door het multiple myeloma van Kahler, mits voldaan is aan bijkomende voorwaarden.

In het verleden werd reeds meermaals aangedrongen op de terugbetaling van ballonkyphoplastie. Het was een lange lijdensweg, vooral dan voor de patiënten met indeukingsfracturen, en ik kan dan ook zeggen dat ik verheugd ben met de uiteindelijke terugbetaling. Toch is de lijdensweg van patiënten met indeukingsfracturen niet geheel achter de rug. Ballonkyphoplastie is een dure behandeling en het koninklijk besluit dat in voege is getreden is zeer restrictief. Restrictief in die zin dat personen met indeukingsfracturen, deze vaak opgelopen hebben ten gevolge van een ongeval. Voor zij die een arbeidsongeval hebben opgelopen stelt zich dit probleem niet omdat zij terugbetaling krijgen van de verzekeraar. Wel stelt zich een probleem in geval van privé-ongevallen.

Graag had ik van een antwoord gehad op volgende vragen :

1. Is de huidige restrictieve terugbetaling een eerste stap en zal de geachte minister overwegen om in de toekomst deze ook uit te breiden naar andere patiënten met indeukingsfracturen ?

2. Op basis waarvan heeft zij zich beperkt tot de twee categorieën ?

3. Verdient het volgens haar niet eerder de voorkeur om te opteren voor een individuele beoordeling van de ernst van de indeukingsfracturen, in plaats van zich restrictief te beperken tot categorieën ?