Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2054

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 18 november 2008

aan de minister van Landsverdediging

Belgisch leger - Inzet van troepen in het buitenland - Stand van zaken

krijgsmacht
strijdkrachten in het buitenland
militaire samenwerking
NAVO
Afghanistan
multinationale strijdmacht
Libanon
VN
Tsjaad

Chronologie

18/11/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/12/2008)
19/12/2008Antwoord

Vraag nr. 4-2054 d.d. 18 november 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Belgische leger is de laatste maanden bijzonder actief in het buitenland. Naast de fel besproken zending van de vier Belgische F16's en bijhorend personeel, zou de geachte minister in het kader van een intensiever NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie)-engagement, en bijgevolg verdere steun aan de operatie van de International Security Assistance Force (ISAF) aandringen om zo vlug mogelijk twintig instructeurs en vijftig militairen als omkadering naar Afghanistan te sturen. Deze instructeurs leiden Afghaanse troepen op die vaak in het gevaarlijke Zuid-Afghanistan worden ingezet. De Belgische caveats zouden alleszins een duidelijk verbod moeten instellen op de inzet van Belgische troepen in Zuid-Afghanistan. Met de extra inzet in Afghanistan, weerklinken reacties dat andere Belgische buitenlandse militaire inspanningen afgebouwd worden ten voordele van de activiteit in Afghanistan.

Gezien het voorgaande kader kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen :

1. Wanneer wordt het veldhospitaal in het Libanese Tibnin concreet ontmanteld ? Hoeveel militairen verlaten Tibnin bij de ontmanteling van het veldhospitaal ? Wanneer is het permanente ziekenhuis in Tibnin volledig operationeel ? Hoeveel militairen blijven na de ontmanteling van het veldhospitaal actief onder de United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) ? Hoeveel ontmijners heeft België ter plaatse ? Hoeveel clusterbommen hebben onze ontmijners ontmijnd ?

2. Hoeveel militairen zijn momenteel actief in Tsjaad ? Wanneer wordt de Belgische inbreng in de European Union Force (EUFOR)-operatie gestaakt ? Wat is de actuele evaluatie van deze missie ?

3. Welk is het voorziene budget voor het Operational Mentor and Liaison Team en hun omkadering ? Kan de geachte minister gedetailleerde cijfers voorleggen ?

4. Welke is de letterlijke specificatie in de Belgische caveats over de inzet van Belgische troepen in Zuid-Afghanistan ? Hoe wordt dit gedefinieerd ?

5. Waarom werd deze bepaling opgenomen in de caveats ?

6. Op basis van welke argumenten is de inzet van grondtroepen in het Zuiden uitgesloten ?

7. Indien dit hoofdzakelijk te verklaren is door een inadequate uitrusting van onze grondtroepen, welke beleidsmaatregelen voorziet de geachte minister om deze lacune weg te werken ?

Antwoord ontvangen op 19 december 2008 :

Het geachte lid vindt hierna het antwoord op de door hem gestelde vragen.

1. Het veldhospitaal in Tibnin wordt ontmanteld vanaf eind februari 2009. honderd en drie militairen verlaten hierbij Tibnin en circa tweehonderdtwintig militairen blijven ter plaatse. Het burgerhospitaal van Tibnin zal vanaf midden 2009 operationeel zijn. België behoudt onder meer drie personen “Explosive Ordnance Disposal” en een peloton ontmijning ter plaatse. Sinds oktober 2006 heeft België 13 285 submunities geneutraliseerd of vernietigd.

2. Momenteel zijn 58 Belgische militairen actief in Tsjaad. De Belgische inbreng wordt gestopt nadat de operatie van de Europese Unie overgenomen wordt door de Verenigde Naties, momenteel voorzien voor 15 maart 2009. De operatie EUFOR heeft bijgedragen tot een verbeterde veiligheidssituatie.

3. Het totaal geschatte budget voor het in plaats stellen van het Operational Mentoring and Liaison Team en het steundetachement bedraagt 5,668 miljoen euro, verdeeld over personeelskosten: 3,742 miljoen euro, werkingskosten (logistieke, onderhouds- en medische steun): 1,331 miljoen euro en transportkosten : 594 600 €.

4. en 5. De documenten die de beperkingen "caveats" weergeven voor de tewerkstelling van Belgische troepen in het kader van operaties, zijn geclassificeerd. Het is dus niet toegestaan om hun gedetailleerde inhoud hier toe te lichten.

6. en 7. De beslissing om al dan niet Belgische troepen in een operatie te engageren, ligt bij de regering. Het is op dat niveau dat een politico-militaire afweging wordt gemaakt. Hierbij werd een inzet in het zuiden van Afghanistan uitgesloten.