Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2037

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 18 november 2008

aan de minister van Landsverdediging

Leger - Personeelstekort - Paracommando's - Bezettingsgraad

krijgsmacht
militair personeel
beroepsleger
tekort aan arbeidskrachten

Chronologie

18/11/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/12/2008)
19/12/2008Antwoord

Vraag nr. 4-2037 d.d. 18 november 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ondanks de verschillende wervingscampagnes in het verleden is er nog steeds een gebrek aan militairen bij de gevechtseenheden. Om dit personeelstekort op te vullen dient één militair veelal verschillende functies te vervullen. Ongeacht het feit dat het enkel in het voordeel van de militair is om aan een aantal vaardigheden te voldoen, stelt zich echter wel een probleem wanneer diezelfde militair aanzien wordt als meerdere personen om zo systematisch de onderbezetting van een eenheid op te vullen.

1. Graag had ik van de geachte minister dan ook de cijfers gekregen per bataljon paracommando's en dit zowel wat betreft het aantal militairen per bataljon alsook de bezettingsgraad van functies per bataljon.

2. In samenhang daarmee had ik graag de nodige cijfers gekregen over het personeelsverloop bij de paracommando's.

a. Hoe lang blijven paracommando's na hun opleiding gemiddeld in dienst als paracommando ? Is deze periode de voorbije jaren af- of toegenomen ?

b. Hoeveel procent van de militairen die weggaan bij de paracommando's vraagt overplaatsing aan naar een andere eenheid van de land- of luchtmachtcomponent ? Hoeveel procent stapt over naar het burgerleven ?

Antwoord ontvangen op 19 december 2008 :

Het geachte lid vindt hierna het antwoord op de door hem gestelde vragen.

Het aantal voorziene functies per bataljon paracommando en de actuele bezettingsgraad zijn als volgt:

1er Bataillon de Parachutistes

69%

2ème Bataillon de Commandos

67%

3de Bataljon Parachutisten

69%

Betreffende het personeelsverloop:

a) Er bestaan geen statistieken over de gemiddelde periode tijdens dewelke paracommando's in de eenheid blijven na hun opleiding.

b) Van de militairen die sinds 1 januari 2006 één van de voormelde eenheden hebben verlaten, is 60 % overgeplaatst naar een niet- paracommando-eenheid, heeft 27 % Defensie verlaten en werd 13 % gemuteerd naar een andere eenheid binnen de paracommandostructuur.
Er dient opgemerkt te worden dat er in deze statistieken echter geen onderscheid gemaakt kan worden tussen de normale overplaatsingen en de personen die de eenheid hebben verlaten wegens mislukking in de stage paracommando.