Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1792

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 9 oktober 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie en Institutionele Hervormingen

Overheid - Spionagepogingen - Oprichting nieuwe overheidsdienst - Bescherming

overheid
informatietechnologie
spionage
telefoon- en briefgeheim
computercriminaliteit
China
ministerie
internet
internetsite

Chronologie

9/10/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 13/11/2008)
4/12/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1792 d.d. 9 oktober 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naar aanleiding van berichten waarbij Belgische inlichtingendiensten zouden hebben vastgesteld dat er via Chinese spionnen cyberaanvallen werden uitgevoerd op een aantal overheidscomputers in ons land, kondigde de geachte minister van Justitie via zijn woordvoerder aan dat er plannen waren om een speciale overheidsdienst op te richten die spionage- en hackerspogingen tegen de overheid zou moeten helpen verijdelen.

Deze plannen bleken evenwel reeds een tijd te bestaan, maar nu zou er naar aanleiding van deze Chinese spionagepogingen duidelijk de ambitie zijn om de dienst operationeel te maken.

Graag had ik van de geachte minister antwoord gekregen op volgende vragen :

Wat is de stand van zaken van dit project ?

Hoeveel personeelsleden zullen worden ingeschakeld om deze dienst te bemannen en welk budget is er voorzien ?

Onder wiens bevoegdheid zal deze nieuwe dienst functioneren ?

Is het de bedoeling dat er samengewerkt wordt met de militaire algemene dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV) ?

Antwoord ontvangen op 4 december 2008 :

  1. In oktober 2008 ging de interkabinettenwerkgroep akkoord met een voorstel van de Federale Overheidsdienst (FOD) Informatie- en Communicatietechnologie (Fedict) op basis van het witboek “Voor een nationaal informatieveiligheidsbeleid”, dat vooraf werd goedgekeurd door het Ministerieel Comité voor inlichtingen en veiligheid (MCIV).

    Dit voorstel behelst drie grote luiken:

    - de oprichting van een nationaal Computer Security Incident Response Team (CSIRT) door Belnet binnen de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid. Dit is een reactiecentrum voor informatica-incidenten dat de evolutie van de risico’s opvolgt, de maatschappij informeert over de nodige maatregelen en eventuele crisissen kan beheren;

    - de bescherming van kritieke informatie-infrastructuren, vooral in de energie- en transportsector, daar beide sterk afhankelijk zijn van informatica. De betrokken partijen zijn onder meer het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT), de algemene directie Crisiscentrum (ADCC) van de federale regering en Fedict;

    - de bescherming van federale informatiesystemen. Binnen ieder federaal departement dient een adviseur ter coördinatie van de informatieveiligheid aangesteld te worden, met ondersteuning van Fedict.

  1. In 2009 wordt een budget voorzien van 1 974 000 euro, met inbegrip van consultancy. De aanstelling van voornoemde adviseurs zal evenwel gebeuren via een interne reorganisatie, zonder impact op het budget.

  1. De te nemen initiatieven vallen onder de verantwoordelijkheid van de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen op beslissing van het MCIV.

  1. De algemene dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) bij Defensie maakt deel uit van het overlegplatform BeNIS, opgericht in 2005 en bevoegd om de grote lijnen van een beleid inzake informatieveiligheid vast te leggen.