Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1545

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 5 september 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Politiediensten - Profid-systeem (Toegang tot bankgegevens)

politie
persoonlijke gegevens
bankactiviteit
raadpleging van informatie
bankgeheim

Chronologie

5/9/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/10/2008)
22/10/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1545 d.d. 5 september 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit gegevens van het jaarverslag blijkt dat door agenten van de directie Economische en Financiële Criminaliteit van de federale politie steeds meer aanvragen ingediend worden om bankgegevens te consulteren. Binnen de schoot van deze directie zou daarom een nieuw systeem opgestart worden waardoor de politie via een snellere, geautomatiseerde manier bankgegevens zou kunnen opvragen.

Mijn vragen aan de geachte minister:

Is dit nieuwe systeem (Profid) al operationeel? Indien niet, wanneer is de ingebruikname voorzien?

Wordt de toegang tot dit systeem beperkt tot de federale politie of is het ook de bedoeling dat bepaalde afdelingen van de lokale politie op dit systeem aangesloten kunnen worden?

Antwoord ontvangen op 22 oktober 2008 :

Het Geachte Lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

  1. Profid staat voor "Process Financial Data". Dit project behelst in essentie de ontwikkeling van een analysetool voor de ondersteuning en het beheer van de algemene financiële recherche en kadert in de ondersteuningsproblematiek inzake financiële recherche met als doel de vatting en analyse van data van bankhistorieken, facturen en transportdocumenten in het kader van een strafonderzoek te ondersteunen, te vereenvoudigen en in voorkomend geval te automatiseren.
    De ontwikkeling is in handen van de informaticadienst. DST/DTAD van de federale politie in opdracht en onder toezicht van de federale gerechteliike politie en meer specifiek de directie Economische en financiële criminaliteit.
    Vanaf november 2008 zal het programma uitvoerig getest worden zodat de leden van de federale politie ervan gebruik kunnen maken vanaf het tweede trimester van 2009.
    Gelijktijdig met de testen van Profid zal er gestart worden met het testen van de elektronische informatie-uitwisseling met enkele grote banken en de federale politie. Deze uitwisseling zal gebeuren volgens de DefFin standaard die het gevolg is van overleg tussen deze banken, Febelfin, de Federale Overheidsdienst (FOD), Justitie en de federale politie.
    In een latere fase zullen de onderhandelingen starten met de kleinere banken om ook tussen hen en de politie een automatische gegevensuitwisseling te bewerkstelligen

  2. Om Profid te laten voldoen aan de behoeftes van alle politiemensen werd er een werkgroep opgericht met daarin personeelsleden van zowel de lokale als de federale politie.
    Het programma zal op termijn door ieder lid van de politie, onafhankelijk van welk korps hij/zij deel uitmaakt, gebruikt kunnen worden onder voorwaarde dat hizij toegang heeft tot het unieke platform PolOffice. Op huidig ogenblik gebruikt de lokale politie het Integrated System for the local police ISLP en de mogelijkheid om Profid te gebruiken is afhankelijk van de snelheid waarop wordt overgeschakeld van ISLP naar PolOffice.