Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1406

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 4 september 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Legaal en illegaal geïmporteerde reptielen - Populariteit

reptiel
invoer
huisdier
welzijn van dieren
dierenbescherming
vervoer van dieren
zwarte handel

Chronologie

4/9/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/10/2008)
2/10/2008Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1405
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1407

Vraag nr. 4-1406 d.d. 4 september 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit diverse berichtgeving blijkt dat het houden en verzamelen van reptielen steeds populairder wordt. Door de toegenomen vraag is er heden een sterftecijfer van 90% onder de exotische dieren kort na aankomst. Ook ontsnappen er steeds meer van deze reptielen. Dit is soms gevaarlijk voor de mens en het bedreigt het natuurlijke evenwicht.

Graag had ik hieromtrent dan ook een gedetailleerd antwoord ontvangen op volgende vragen:

1) Kan de geachte minister aangeven hoeveel reptielen er jaarlijks in ons land worden verkocht en om welke soorten het gaat?

2) Hoeveel illegale reptielen werden respectievelijk in 2005, 2006 en 2007 in beslag genomen door de douane?

3) Welk deel van de reptielen is afkomstig van wildvang en welk deel van kweek?

4) Wat is het gemiddelde sterftecijfer onder de legaal en illegaal geïmporteerde reptielen en andere exotische dieren? Dit onder meer op basis van informatie afkomstig van de douane en de veterinaire diensten?

5) Welke regelgeving geldt voor het kweken, tentoonstellen en verhandelen van reptielen? Volstaat deze regelgeving met het oog op dierenwelzijn, volksgezondheid en biodiversiteit?

6) Regelmatig duiken er in de media berichten op van reptielen die ontsnappen en er worden tevens vele van deze dieren gedumpt. Om hoeveel ontsnapte dieren gaat het? Gaat de geachte minister maatregelen treffen om deze aantallen terug te dringen al of niet in samenspraak met de collega’s van de geachte minister? Zo neen, waarom niet en zal een deugdelijke inventaris uitgebouwd worden?

7) Is er sprake van impulsieve aankopen wat betreft het aankopen van reptielen? Zo ja, in welke mate en welke maatregelen lijken opportuun om dit terug te dringen? Zo neen, op welke informatie is deze opinie gebaseerd?

Antwoord ontvangen op 2 oktober 2008 :

1, 3 et 4. In 2005, 2006 en 2007 werd voor respectievelijk 3 231, 2 177 en 7 601 reptielen een CITES-invoervergunning afgeleverd. Ongetwijfeld worden daarnaast ook heel wat reptielen ingevoerd en verhandeld die niet onder de CITES-reglementering vallen. Ik beschik echter niet over cijfers van het totale aantal reptielen dat jaarlijks in België wordt verhandeld, noch over een lijst van betrokken soorten of over de herkomst van deze dieren. De Dienst Dierenwelzijn en CITES beschikt evenmin over sterftecijfers van exotische dieren bij invoer behalve dan voor CITES soorten. Deze sterfte is beperkt en bedraagt voor de drie jaren minder dan 0,4 % van de ingevoerde dieren.

2. De minister van Financiën is bevoegd om te antwoorden op de vraag over het aantal in beslagnames door de douane (schriftelijke vraag nr. 4-1405).

5. Voor het kweken van reptielen bestaat op het vlak van dierenwelzijn geen specifieke reglementering. Het verhandelen van deze dieren valt wel onder de bepalingen van het koninklijk besluit van 27 april 2007 houdende erkenningsvoorwaarden voor inrichtingen voor dieren en de voorwaarden inzake de verhandeling van dieren.

Het houden en tentoonstellen van reptielen door particulieren is geregeld in de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren. De dienst Dierenwelzijn en CITES verspreidde richtlijnen hierover onder de organisatoren van tentoonstellingen en andere evenementen met dieren.

Rondreizende tentoonstellingen zijn onderworpen aan het koninklijk besluit van 2 september 2005 betreffende het welzijn van dieren gebruikt in circussen en rondreizende tentoonstellingen.

6. Er zijn geen cijfers beschikbaar over het aantal reptielen dat jaarlijks ontsnapt.

7. Net als alle andere dieren zullen ongetwijfeld ook reptielen soms impulsief aangekocht worden. Er zijn echter geen concrete gegevens beschikbaar die toestaan om na te gaan in welke mate reptielen impulsief worden aangekocht.

Momenteel werkt de dienst Dierenwelzijn en CITES in samenwerking met een groep deskundigen aan een ontwerp van positieve lijst van reptielen. Enkel soorten die relatief gemakkelijk houdbaar zijn, zullen op deze lijst opgenomen worden en nog door iedereen gehouden kunnen worden. Iemand die toch nog een soort zal willen houden die niet op deze lijst staat, zal moeten aantonen dat hij over voldoende kennis en de geschikte installaties beschikt om het welzijn van het dier te garanderen.

Dierenwinkels zullen soorten die niet op de positieve lijst staan enkel nog maar voor een korte periode in hun bezit mogen hebben en voor zover zij vooraf een schriftelijke bestelling hebben van een afnemer die de dieren mag houden. Bovendien zal het maken van publiciteit voor het verhandelen van soorten die niet op de positieve lijst staan, verboden zijn. Hierdoor zullen in dierenwinkels enkel nog relatief gemakkelijk te houden reptielen tentoongesteld worden en zal er geen reclame meer gemaakt worden voor andere soorten waardoor het aantal impulsaankopen ongetwijfeld zal afnemen.