Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1123

van Helga Stevens (CD&V N-VA) d.d. 13 juni 2008

aan de staatssecretaris voor Personen met een handicap, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Personen met een handicap - Toekenning van een inkomensvervangende tegemoetkoming - Aantallen

gehandicapte
minimumbestaansinkomen
invaliditeitsverzekering
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

13/6/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 17/7/2008)
29/7/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1123 d.d. 13 juni 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Kan u mij een antwoord bezorgen op volgende vragen:

1. Hoeveel mensen die een aanvraag indienen voor een inkomensvervangende tegemoetkoming en die ook toegewezen krijgen, ontvingen voordien een leefloon?

2. Is het mogelijk het in vraag 1 gevraagde aantal af te zetten tegen het totale aantal aanvragen voor een inkomensvervangende tegemoetkoming die een positieve beslissing krijgen?

3. Is het mogelijk de gevraagde cijfers te bezorgen voor de laatste vijf jaren (2003-2007), uitgesplitst per jaar en per gewest (Vlaanderen, Brussel, Wallonië)?

Antwoord ontvangen op 29 juli 2008 :

Ik heb de eer u mede te delen dat de vergelijkende gegevens die u over de leeflonen en de tegemoetkomingen voor personen met een handicap gevraagd heeft jammer genoeg niet in de database van mijn administratie beschikbaar zijn.

Bijgevolg kan ik u voor de 3 vragen specifiek voor de door u gevraagde vergelijking enkel bevestigen dat de DG Personen met een handicap niet beschikt over gegevens betreffende het aantal personen die een aanvraag voor een inkomensvervangende tegemoetkoming indienen en die voordien een leefloon ontvingen.

De reden daarvoor is eenvoudig : om het recht op een inkomensvervangende tegemoetkoming te bepalen, worden enkel de belastbare inkomens in aanmerking genomen. Aangezien het leefloon geen belastbaar inkomen is, wordt het niet in aanmerking genomen en wordt dus geen enkele informatie daarover geregistreerd.

Voor het verzamelen van deze informatie zouden informaticabewerkingen door middel van de Kruispuntbank van de sociale zekerheid nodig zijn in het kader van een speciale onderzoeks- of inlichtingen procedure.

Voor zover mij bekend werd dergelijke studie nog nooit door de FOD Sociale Zekerheid ondernomen.