Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 3-7944

van Christian Brotcorne (cdH) d.d. 27 april 2007

aan de minister van Ambtenarenzaken, Maatschappelijke Integratie, Grootstedenbeleid en Gelijke Kansen

Federale overheidsdiensten - Programmatorische overheidsdiensten - Verminderde prestaties om medische redenen - Reïntegratieplan.

Chronologie

27/4/2007Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 4/6/2007)
27/4/2007Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 3-2326

Vraag nr. 3-7944 d.d. 27 april 2007 : (Vraag gesteld in het Frans)

Conform artikel 52 van het koninklijk besluit van 17 januari 2007 houdende wijzigingen van diverse reglementaire bepalingen betreffende de controle van afwezigheden wegens ziekte van de personeelsleden van de rijksbesturen en betreffende de verloven en afwezigheden toegestaan aan de personeelsleden van de rijksbesturen, zou de wegens ziekte afwezige ambtenaar die verminderde prestaties wenst te genieten, ten minste vijf werkdagen vóór de aanvang van de verminderde prestaties in het bezit moeten zijn van het advies van de arts aangeduid door Medex.

Ik verneem bovendien dat die ambtenaar niet alleen een medisch getuigschrift, maar ook een door de behandelende arts opgesteld plan voor reïntegratie moet voorleggen.

In dat plan voor reïntegratie moet de behandelende arts de vermoedelijke datum van de volledige werkhervatting vermelden.

De procedure tot aanvraag van verminderde prestaties wegens ziekte werd verduidelijkt en aangevuld met de mogelijkheid beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de arts van Medex.

Binnen twee werkdagen na de overhandiging van de bevindingen door de arts van Medex kan de meest belanghebbende partij, met het oog op het beslechten van het medische geschil en in onderling akkoord, een arts-scheidsrechter aanwijzen. Indien geen akkoord kan worden bereikt binnen de twee werkdagen kan de meest belanghebbende partij met het oog op het beslechten van het medisch geschil een arts-scheidsrechter aanwijzen die voldoet aan de bepalingen van de wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde en voorkomt op de door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg opgemaakte lijst.

De arts-scheidsrechter voert het medisch onderzoek uit en neemt binnen de drie werkdagen na zijn aanwijzing een beslissing.

Welke redenen verantwoorden een plan voor reïntegratie voor de ambtenaren die verminderde prestaties willen genieten? Werd er overleg gepleegd met de artsen van Medex over de haalbaarheid van een plan voor reïntegratie? Is de minister het er niet mee eens dat sommige ziekten een evolutief karakter hebben zodat het opgeven van een datum voor de volledige werkhervatting haast bedrieglijk, of zelfs sociaal onverantwoord is? Welke procedure moet worden gevolgd als blijkt dat een volledige werkhervatting niet mogelijk is op de datum die in het plan voor reïntegratie werd vermeld? Riskeert de ambtenaar met andere woorden niet om ambtshalve te worden gepensioneerd om medische redenen?

Is de minister bovendien niet van mening dat een termijn van twee werkdagen om een arts-scheidsrechter aan te wijzen ingeval geen akkoord kan worden bereikt, veel te kort is? Is het met andere woorden redelijk dat een ambtenaar slechts twee werkdagen heeft om de nodige demarches te doen en een expert te vinden? Zo ja, waarom? Zo neen, moet die termijn niet worden verlengd?

Antwoord ontvangen op 27 april 2007 :

Ik zal beginnen met uw aandacht te vestigen op twee aspecten van dit dossier :

Ten eerste hebben verminderde prestaties, sinds de oprichting ervan, tot doel gehad personen met een ziekte de mogelijkheid te bieden geleidelijk aan een normaal werkritme te hervatten, waarbij ze voltijds blijven bezoldigd, en dus zonder loonverlies. Het door deze maatregel beoogde doelpubliek waren bijvoorbeeld personen met kanker. Het aspect van reïntegratie is dus een essentieel onderdeel van de maatregel.

Ten tweede werd de wijziging van de reglementering doorgevoerd op aanraden van de administratie Medex.

We hebben besloten de reglementering aan te passen en dus een reïntegratieplan in te voeren na de volgende vaststelling : het aantal personeelsleden dat deeltijds werkt, is verdubbeld, en de duur van het deeltijds werk is verdrievoudigd.

Dit zijn dus de belangrijkste redenen die de opstelling van een reïntegratieplan rechtvaardigen. Bovendien hebben we een systeem proberen in te voeren waarbij dezelfde regels gelden zowel voor de contractuel en als voor de statutairen.

Ik ben het volledig met u eens dat er maatregelen dienen te worden genomen voor personen met een progressieve ziekte. In deze gevallen is het belangrijk dat we het systeem geval per geval aanpassen.

In de situaties waarin de volledige werkhervatting moeilijk mogelijk is, is het vanzelfsprekend dat we reaffectaties verkiezen boven oppensioenstellingen van ambtswege voor medische redenen.

Maar dit probleem mag niet worden verward met het stelsel van verminderde prestaties wegens ziekte, dat — laten we eraan herinneren — tot doel heeft de personeelsleden de mogelijkheid te bieden halftijds te werken en aan 100 % te worden betaald, en dit om hen de mogelijkheid te bieden zich opnieuw aan te passen aan een « normaal » werkritme.

Mijn diensten bestuderen momenteel het probleem van de redelijke aanpassingen voor personen met een handicap, en meer bepaald met chronische ziektes.

De onderzochte piste bestaat erin, zoals dat werd gedaan in het domein van het onderwijs in de Franse Gemeenschap, een witboek te ontwikkelen dat de diensten aanwijzingen geeft over de « redelijke aanpassingen » die zouden moeten worden toegekend in functie van de ziektetypes.

De resultaten van deze werkzaamheden en maatregelen inzake redelijke aanpassingen zouden moeten worden voorgesteld aan de volgende regering.

De notie van twee dagen werd bepaald naar analogie van de bemiddelingsprocedure voor ziektecontroles. Dezelfde bepaling werd dus overgenomen voor verminderde prestaties. Medex heeft geen twijfel laten bestaan over de mogelijkheid een geneesheer-deskundige te vinden in twee werkdagen.

Het lijkt ons dus niet opportuun deze termijn te verlengen.