Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 3-7812

van Margriet Hermans (VLD) d.d. 30 maart 2007

aan de staatssecretaris voor Overheidsbedrijven, toegevoegd aan de minister van Begroting en Consumentenzaken

De Post - Personeelsbeleid - Werknemers met een tijdelijk contract.

Chronologie

30/3/2007Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 7/5/2007)

Vraag nr. 3-7812 d.d. 30 maart 2007 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Begin januari 2007 raakte bekend dat De Post tijdelijke contracten, doorgaans van 18 maanden, niet meer zal verlengen. De officiële reden voor het niet verlengen van de tijdelijke contracten is, naar verluidt, de invoering van de Geo-route. Door deze op het eerste zicht louter bedrijfsmatige beslissing verliezen heel wat medewerkers van De Post hun werk. Zo verliezen in Aalst twintig medewerkers hun betrekking. Over heel België zou het gaan om honderden betrekkingen. Op het eerste zicht is het niet aan de politiek om zich in te mengen in louter bedrijfsmatige beslissingen, die het gevolg zijn van een hogere productiviteit en een verhoogde efficiëntie. Ik heb echter informatie gekregen van enkele teleurgestelde trouwe medewerkers van De Post, die erop wijzen dat hier meer aan de hand is.

Naast de twintig medewerkers in Aalst wiens contract niet wordt verlengd, werft De Post nieuwe mensen aan met naar het schijnt wederom een tijdelijk contract. Het spreekt voor zich dat de medewerkers wiens contract niet wordt verlengd verbouwereerd zijn. Zij kennen de postroutes, hebben opleidingen gevolgd, enz. Deze mensen voelen zich misbruikt. Ook bedrijfsmatig lijkt dit op het eerste zicht niet logisch. Het bedrijf moet immers telkens opnieuw nieuwe medewerkers opleiden, die dan vervolgens worden gedumpt. Een vakbondsbron meent echter de verklaring te kennen. De Post krijgt subsidies voor aanwervingen. Hoe meer mensen worden aangeworven, hoe meer subsidies zij ontvangt. Het spreekt voor zich dat dit niet de bedoeling kan zijn. De werknemers worden misbruikt en de belastingbetaler betaalt het gelag ten bate van de aandeelhouders van De Post.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Hoe reageert de geachte staatssecretaris op de vaststelling dat tijdelijke arbeidscontracten van medewerkers van De Post niet langer worden verlengd terwijl tegelijkertijd nieuwe vacatures openstaan voor tijdelijke arbeidscontracten?

2) Kan hij de bedrijfsmatige logica ervan uitvoerig toelichten?

3) Bestaat er een mogelijkheid voor de bestaande arbeidskrachten van De Post die een tijdelijk contract hebben om aan de slag te blijven, indien de eventuele evaluatie positief is? Zo ja, kan de geachte staatssecretaris dit uitvoerig toelichten? Zo neen, waarom niet en kan hij dit uitvoerig toelichten?

4) Begrijpt hij dat de medewerkers van De Post wiens tijdelijke contracten systematisch niet verlengd worden, teleurgesteld zijn?

5) Krijgt De Post per nieuwe aanwerving op basis van een tijdelijk arbeidscontract een subsidie van de overheid?

Zo ja, kan de staatsecretaris toelichten voor hoeveel tijdelijke arbeidscontracten De Post een subsidie of een premie heeft ontvangen en dit respectievelijk voor de jaren 2003, 2004, 2005 en 2006?

Kan de staatsecretaris toelichten hoeveel het totale bedrag van de ontvangen subsidies en tewerkstellingspremies bedraagt dat de Post heeft ontvangen voor de aanstelling van werknemers met een tijdelijk contract en dit voor de jaren 2003, 2004, 2005 en 2006?

6) Kan hij aangeven hoeveel tijdelijke arbeidskrachten van De Post in 2007 zullen worden ontslaan en kan de hij aangeven hoeveel tijdelijke medewerkers zullen worden aangeworven met een tijdelijk arbeidscontract?