Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 2-1506

van Hugo Vandenberghe (CVP) d.d. 27 augustus 2001

aan de minister toegevoegd aan de minister van Buitenlandse Zaken, belast met Landbouw

Gekkekoeienziekte - Epidemie - Diermeel.

Chronologie

27/8/2001Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/9/2001)
3/10/2001Antwoord
3/10/2001Beslissing niet publicatie

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 2-1505

Vraag nr. 2-1506 d.d. 27 augustus 2001 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Dit jaar zijn in België reeds meer dan 20 met BSE besmette runderen ontdekt. Specialisten verwachten dat de epidemie nog één of twee jaar op dit hoge niveau zal blijven. Daarna zou het aantal gekke koeien in België moeten dalen.

Volgens wetenschappers wordt er bovendien nog gesjoemeld met diermeel. Dat is zeer verontrustend daar de enige bekende manier van overdracht van BSE via besmet diermeel gaat. In België geldt sedert juli 1994 een absoluut verbod om runderen te voederen met diermeel. Aangezien de incubatietijd van de ziekte bij runderen gemiddeld 5,5 jaar bedraagt, zijn jonge dieren die nu ziek worden, blootgesteld geweest aan besmet meel nadat het absolute verbod was afgekondigd.

Het staat bovendien vast dat er een verband is tussen BSE en de gevreesde nieuwe variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jacob bij de mens.

1. Hoeveel gevallen van de ziekte van Creutzfeldt-Jacob bij de mens zijn er bekend in België?

2. Acht u het niet noodzakelijk de BSE-problematiek blijvend aan te kaarten bij de Europese overheid, zeker tijdens het Belgische voorzitterschap?

3. Hoe kan, met het oog op de volksgezondheid, de naleving van het absolute verbod van het voederen met diermeel gewaarborgd worden?

4. Hoe kan, met het oog op de volksgezondheid, de vernietiging van 60 miljoen ton diermeel in de haven van Gent bespoedigd worden?

Dezelfde vraag wordt tevens aan de minister van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu gesteld.

Antwoord ontvangen op 3 oktober 2001 :

Tekst nog niet beschikbaar.