BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2012-2013
________
8 augustus 2013
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-9768

de Helga Stevens (N-VA)

aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen en Duurzame Ontwikkeling, toegevoegd aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken
________
Federale politiegebouwen - Toegankelijkheid - Toegankelijkheidsonderzoek - Maatregelen ter verbetering van de toegankelijkheid - Normen
________
openbaar gebouw
politie
faciliteiten voor gehandicapten
officiële statistiek
geografische spreiding
________
8/8/2013Verzending vraag
10/10/2013Antwoord
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-9768 d.d. 8 augustus 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

1) Hoeveel federale politiegebouwen zijn er vandaag respectievelijk in Vlaanderen, Brussel en Wallonië? Graag kreeg ik de cijfers opgesplitst per type gebouw (logistieke complexen, verkeersposten, recherchediensten, onderzoekslabo's, enzovoort) ?

2) Hoeveel van die federale politiegebouwen zijn volledig toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit/personen met een fysieke handicap, respectievelijk in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, en welke normen/criteria worden hierbij gehanteerd? Indien geen cijfers voorhanden zijn, is de geachte staatssecretaris bereid om zich te engageren en een toegankelijkheidsonderzoek van de federale politiegebouwen op te starten, in overleg met de vertegenwoordigende organisaties uit de sector? Kan hij een timing geven inzake de organisatie van dit overleg?

3) Welke concrete maatregelen en initiatieven zijn momenteel lopende om de toegankelijkheid van de federale politiegebouwen te verbeteren? Welke toegankelijkheidscriteria en -normen worden hierbij gebruikt? Is hierbij sprake van samenwerking met de toegankelijkheidsorganisaties en wordt een beroep gedaan op de bestaande expertise in Vlaanderen en Wallonië?

Antwoord ontvangen op 10 oktober 2013 :
  1. De Politiediensten hebben vierenvijftig vestigingen in Vlaanderen, zeventien in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en vijftig in Wallonië. Tal van diensten bevinden zich in grote vestigingen, in het bijzonder in de voormalige rijkswachtkazernes: laboratorium, noodinterventiedienst, logistiek centrum, trainingscentrum ... . Deze gebouwen zullen tal van renovatiewerken ondergaan.

    Merk ook op dat er zevenentwintig verkeersposten (1twaalf in Vlaanderen, twaalf in Wallonië en drie in Brussel) ondergebracht zijn in specifieke gebouwen.

    Het gebouwenpark van de Federale Politie ondervond een aanzienlijke impact van het Octopus-akkoord dat op 23 mei 1998 werd afgesloten door de acht democratische partijen met het oog op de hervorming van de Politiediensten.

    Hierdoor kwam een groot aantal gebouwen van de vroegere rijkswachtbrigades leeg te staan en kwam er een samensmelting tussen de Gerechtelijke Directie (Dirjud) en de Coördinerende Directie (Dirco). Om deze samensmeltingen te verwezenlijken, werd er een grootscheeps investeringsprogramma gevolgd. Zo moesten er nieuwe gebouwen opgericht worden of moesten er panden gehuurd worden om de politiediensten in onder te bregen, in overeenstemming met de hervorming.

    Daarnaast worden er regelmatig logementen van de vroegere rijkswachtbrigades te koop aangeboden. Sommige hiervan werden aangekocht door de Openbare centra voor Maatschappelijk werk (O.C.M.W.’s) of werden ter beschikking gesteld van Binnenlandse Zaken om er illegale families in onder te brengen (dit was onder meer het geval in Tubeke en Dentergem).

    De Federale Politie omvat ook de verkeerspolitie, de spoorwegpolitie, de zeevaartpolitie en de luchthavenpolitie, alsook de Communicatie-en Informatiecentra (CIC). Het gaat dus om ettelijke gebouwen in alle hoeken van België.

    De vele hervormingen van de Federale Politie brachten dus een ganse herstructurering teweeg waardoor er nieuwe vestigingen moesten voorzien worden.

  2. Wat betreft de toegankelijkheid voor personen met een handicap, moet er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten gebouwen: enerzijds zijn er de oude of historische gebouwen en anderzijds de recent opgetrokken of gehuurde gebouwen.

    In het eerste geval levert de Regie der Gebouwen inspanningen om de gebouwen toegankelijk te maken door middel van werken en specifieke toepassingen teneinde de toegankelijkheid en het comfort voor personen met een handicap te verbeteren (aangepaste toiletten, toegangshellingen, aangepaste bewegwijzering ...).

    Wat het tweede geval betreft, voldoen alle recent opgetrokken of gehuurde gebouwen aan de gewestnormen, want de geldende toegankelijkheidsnormen worden automatisch toegepast via de bouw- of de exploitatievergunning.

    Het is moeilijk om exacte cijfers te verkrijgen over de werken ter verbetering van de toegankelijkheid voor personen met een handicap: deze werken zijn immers inbegrepen in de ruwbouw of in de afwerking die gefinancierd worden op globale begrotingsartikels.

  3. De Regie der Gebouwen heeft bovendien onderzoek en studies over dit onderwerp verricht waaraan vertegenwoordigers van de belangenorganisaties meegewerkt hebben. Dit resulteerde in een handleiding met de ter zake van toepassing zijnde normen voor federale overheidsgebouwen. Daarin nam de Regie der Gebouwen systematisch de strengste norm over na toetsing met de gewestelijke wetgevingen. Deze normen houden rekening met de verschillende soorten handicaps.

    De Regie der Gebouwen blijft oog hebben voor de problematiek van de toegankelijkheid van de openbare gebouwen van de Federale Politie voor personen met een handicap, en dit zowel wat de recente als de oude gebouwen betreft.