BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2012-2013
________
25 oktober 2012
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-7202

de Karl Vanlouwe (N-VA)

aan de minister van Justitie
________
De Overeenkomst tussen België en Marokko inzake bijstand aan gedetineerde personen en overbrenging van gevonniste personen
________
Marokko
overbrenging van gedetineerden
voltrekking van de straf
gedetineerde
officiële statistiek
bilaterale overeenkomst
________
25/10/2012Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode
________
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2484
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-7202 d.d. 25 oktober 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik kom nogmaals terug op de Overeenkomst tussen België en Marokko inzake bijstand aan gedetineerde personen en overbrenging van gevonniste personen, ondertekend te Brussel op 7 juli 1997.

Ik herinner eraan dat u eind juni antwoordde dat er zes gevangenen zijn teruggestuurd en er voor de rest constant nieuwe gevangenen gescreend worden om te kijken of ze in aanmerking komen voor deze regeling.

Nu wens ik opnieuw in te gaan op de intentie van de Marokkaanse overheid om mee te werken aan de uitvoering van dit verdrag van 1997.

De dienst Internationale Samenwerking in strafzaken van de FOD Justitie heeft samen met de DVZ de 51 dossiers nagekeken en er dertien geselecteerd die konden worden overgezonden in uitvoering van het terugstuurverdrag. In Marokko worden die dossiers nog eens gecontroleerd, zodat uiteindelijk amper zes gevangenen in aanmerking kwamen om te worden teruggestuurd. Volgens de minister twijfelden de Marokkaanse overheden aan de nationaliteit van zeven van de dertien gevangenen.

Ik vind dat laatste bijzonder merkwaardig. In al de overgezonden dossiers was al een veroordeling uitgesproken, met kracht van gewijsde. Daarna heeft de dienst Internationale Samenwerking in strafzaken de dossiers grondig gecontroleerd. Vervolgens twijfelen de Marokkaanse overheden aan de nationaliteit van zeven gevangenen! Het terugstuurverdrag en het protocol zijn voor beide landen identiek. De interpretatie zou dus identiek moeten zijn, ongeacht of ze in België dan wel in Marokko gebeurt.

Indien het verdrag correct wordt toegepast, dan kan de overbevolking in onze gevangenissen worden aangepakt, vooral als naast Marokko ook met andere landen een gelijkaardig terugstuurverdrag zou worden gesloten, zoals de minister in een vorige commissievergadering aankondigde.

Mijn vragen zijn dan ook:

1) Hoeveel gevangenen met de Marokkaanse nationaliteit zitten op dit ogenblik in een Belgische cel?

2) Hoeveel gevangenen met de Belgische nationaliteit zitten op dit ogenblik in een Marokkaanse cel?

3) Hoeveel van deze gevangenen komen in aanmerking om op basis van het verdrag van 7 juni 1997 hun gevangenisstraf in hun thuisland uit te zitten?

4) Hoeveel dossiers zijn door de FOD Justitie overgemaakt aan de Marokkaanse autoriteiten en wanneer kan verwacht worden dat gevangenen met de Marokkaanse nationaliteit opnieuw worden overgedragen aan de Marokkaanse autoriteiten?