BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2011-2012
________
10 januari 2012
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-5150

de Bart Tommelein (Open Vld)

aan de minister van Justitie
________
Partydrug - Gamma Hydroxy Boterzuur (GHB) - Gebruik in BelgiŽ - Evolutie
________
verdovend middel
drugverslaving
toxicologie
officiŽle statistiek
Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid Louis Pasteur
________
10/1/2012Verzending vraag
3/1/2013Dossier gesloten
________
Herindiening van : schriftelijke vraag 5-655
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-5150 d.d. 10 januari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het aantal mensen dat na gebruik van de partydrug GHB (Gamma Hydroxy Boterzuur)op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen belandt, is de afgelopen jaren in Nederland zorgwekkend gestegen. Volgens de Nederlandse stichting Consument en Veiligheid is het aantal opnames in de periode van 2003 tot 2008 verviervoudigd. Vorig jaar belandden rond de 980 GHB-gebruikers in het ziekenhuis, aldus het instituut.

GHB is van oorsprong een narcosemiddel, maar kan in de juiste, kleine dosering ontspannend en seksueel stimulerend werken. Een te grote dosis is echter snel genomen en kan leiden tot een comateuze toestand van de gebruiker. GHB wordt vooral als partydrug gebruikt; 65 procent van de Nederlanders die in het ziekenhuis belandde, deed dat in het weekend. Veel mensen gebruiken GHB in combinatie met alcohol of andere drugs.

De verslaving onder gebruikers groeit snel, aldus het instituut. Na lang en intensief gebruik kunnen heftige ontwenningsverschijnselen optreden, te vergelijken met de verschijnselen na een alcoholverslaving.

Gezien het voorgaande kader, kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1.Heeft de minister een idee hoe het GHB-gebruik in BelgiŽ evolueert en kan zij concrete cijfers geven voor de jaren 2008, 2009 en 2010? Heeft zij al gecheckt of er GHB-verslaafden zijn in BelgiŽ? Zo ja, heeft zij enig idee hoeveel?

2.Hoe gevaarlijk is GHB? Wat zijn de dosissen die in de uitgaanswereld verkocht worden?

3.Heeft het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid al stalen GHB geanalyseerd? Wat waren daar de resultaten van?