BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2010-2011
________
20 juli 2011
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-2812

de Richard Miller (MR)

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen
________
De kunstverzameling van Dexia
________
kredietinstelling
cultureel erfgoed
kunstvoorwerp
schone kunsten
________
20/7/2011Verzending vraag
25/8/2011Antwoord
________
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1164
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-2812 d.d. 20 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Dexia geraakt blijkbaar niet makkelijk uit een periode van slechte of toch minstens verontrustende berichten. Er rijzen ook meer en meer vragen bij de toekomst van haar kunstverzameling. Professor Koen Schoors van de Universiteit Gent heeft onlangs op de VRT gesuggereerd dat Dexia haar verzameling zou moeten verkopen. De krant De Standaard, die de informatie overnam, heeft specialist Jan Hoet hierover ondervraagd en volgens zijn schatting schommelt de prijs van elk kunstwerk tussen de 25 000 en de 40 000 euro. De verzameling zou zowat 4 500 stuks tellen. Samen is dat alles goed voor 100 à 200 miljoen euro. We kunnen ook twee werken van Rubens vermelden die elk minstens 1 miljoen euro waard zijn.

De verzameling, een erfenis van het Gemeentekrediet en van Paribas, is een van de mooiste van België en is helemaal gewijd aan de Belgische kunst: Ensor, Delvaux, Magritte, Alechinsky,... maken er uiteraard deel van uit.

Volgens La Libre Belgique zou Dexia helemaal niet voornemens zijn om te verkopen. We kunnen overigens beklemtonen dat de opbrengst geenszins zou volstaan om de behoeften van Dexia te dekken. De vraag blijft echter wat er van de verzameling zal worden als Dexia volledig in Franse handen zou overgaan.

Beschikt u over informatie hierover? Is de vrees gegrond? Welke voorzorgen kunnen in voorkomend geval worden genomen opdat de prestigieuze verzameling Belgische kunst niet zou verdwijnen? Kan de oplossing waarvoor Belgacom heeft gekozen - de oprichting van een Stichting - volgens u in overweging worden genomen?

Antwoord ontvangen op 25 augustus 2011 :

Geachte heer Miller, u interpelleert ons over de kunstcollectie van Dexia.

In de eerste plaats wens ik te verduidelijken dat onze regering het Belgische patrimonium met bijzondere aandacht volgt, zoals we dat deden bij de oprichting van de Belgacom Stichting.

Dexia is een bank naar Belgisch recht.

  • Dexia is een naamloze vennootschap naar Belgisch recht, opgericht voor onbepaalde duur op 15 juli 1996.

  • De maatschappelijke zetel is gevestigd in België, in Brussel.

  • Er wordt niet overwogen om van Dexia een “volledig Franse” bank te maken.

  • De collectie van Dexia is niet te koop.

  • Dexia overweegt helemaal niet om haar collectie volledig af te staan.

  • Dexia heeft beslist om haar collectie open te stellen voor het Belgische publiek.

  • Dexia opteerde ervoor om haar kunstcollectie open te stellen voor het publiek in het kader van het programma “Cultuur voor Iedereen” dat sinds 2009 loopt.

  • Elke derde zaterdag van de maand opent Dexia gratis de deuren van de Galerij Pacheco voor het publiek, dat er uitleg van een gids kan krijgen. In 2010 kregen meer dan 6 000 bezoekers de kans om de collecties van Dexia te ontdekken.

  • Bovendien hanteert Dexia een actief beleid om haar werken aan talrijke musea en tentoonstellingen uit te lenen.

  • Dit programma ter valorisatie van het Belgische kunstpatrimonium zal niet alleen worden voortgezet, maar ook versterkt opdat een zo breed mogelijk publiek er toegang toe zou krijgen.