BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2010-2011
________
6 juli 2011
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-2559

de Bart Tommelein (Open Vld)

aan de vice-eersteminister en minister van FinanciŽn en Institutionele Hervormingen
________
Beleggingen op de deviezenmarkt - Aanzetten van particulieren - Online reclame - Controle - Aantal gedupeerden
________
wisselmarkt
ongevraagde elektronische reclame
durfkapitaal
________
6/7/2011Verzending vraag
18/7/2011Antwoord
________
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2560
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2561
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-2559 d.d. 6 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op het internet duiken regelmatig banners op die de bezoeker ertoe aanzetten om via deviezenbeleggingen fantastische rendementen neer te poten. Zo verwijst een advertentie erop dat een particulier met maar 100 euro tot 40 000 euro posities kan innemen op de valutamarkten (http://www.iforex.nl/emerp/landing/masterLP/nobansLP.aspx?content=Traderguide&ct=31&creg=1&dsp9=ikregeer.nl&SID=212705&gclid=CLHe3-eNtakCFdFX4Qod9xA3Kg). Een andere advertentie stelt voor om met een korte opleiding professionele valutahandelaar te worden (http://www.markets.com/lp/campaigns/become-trader/nl/index.html?utm_source=google&utm_campaign=nl_holland_content&utm_medium=content&utm_term=ikregeer.nl&ad_group=stock&utm_content=50&ad_size=728x90&ad_id=7096777061&gclid=CJLIspSPtakCFcoa4Qod8zZsKg#). Mirakels bestaan niet en ook hier riskeert de potentiŽle belegger die zich met deze beleggingen zou inlaten aardig zijn broek te scheuren. Nergens wordt op de banners gewaarschuwd voor het gevaar van deze beleggingen op de valutamarkt via hefboomeffect. Betrokken ondernemingen zijn ook totaal onbekend.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Hebben uw eigen diensten of de Autoriteit voor financiŽle diensten en markten (FSMA) reeds klachten ontvangen vanwege particulieren die zijn ingegaan op deze advertenties? Zo ja, om hoeveel slachtoffers gaat het en hoeveel bedraagt het totale alsook het gemiddelde verlies voor de betrokken gedupeerden?

2) Hoe reageert u op de aanwezigheid van dergelijke advertenties via links en pop-ups op het internet? Zijn deze legaal en worden deze gecontroleerd door uw diensten of de Autoriteit voor financiŽle diensten en markten (FMSA)? Betreft het hier geen frauduleuze reclame? Zo ja, kan dit concreet worden toegelicht? Zo neen, behoeft dit geen actieve controle?

3) Hoe kan er preventief worden opgetreden tegen deze advertenties die particulieren willen lokken in uiterst speculatieve beleggingen?

Antwoord ontvangen op 18 juli 2011 :
Tekst nog niet beschikbaar.