BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2009-2010
________
11 januari 2010
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-6448

de Ann Somers (Open Vld)

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven
________
Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) - Winterweer - Parkings - Strooien of sneeuwruimen
________
Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
parkeerterrein
________
11/1/2010Verzending vraag
6/5/2010Einde zittingsperiode
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-6448 d.d. 11 januari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het barre winterweer heeft niet alleen op de wegen voor heel wat verkeersellende gezorgd. Mensen die de trein namen werden vaak geconfronteerd met parkings van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) die onder een dikke laag sneeuw bleven liggen. In tegenstelling tot de wegen werd daar immers niet gestrooid. Het maakt deze parkings bijzonder gevaarlijk voor automobilisten. Bovendien worden deze parkings, die vaak al vrij krap zijn om alle verkeer te kunnen opvangen, inefficiŽnt gebruikt als de markeerlijnen niet zichtbaar zijn. Heel wat treinreizigers zouden het dan ook appreciŽren mocht er vanuit de NMBS een extra inspanning gedaan worden om te strooien op de parkings en als het even kan sneeuw te ruimen.

1. Waarom laat de NMBS meestal na om te strooien of sneeuw te ruimen op de stationsparkings?

2. Is de geachte minister zich bewust van het gevaar voor de treinreizigers die met de auto of de fiets naar het station komen op slippartijen en eventuele blikschade?

3. Zal zij maatregelen nemen zodat de NMBS in de toekomst bij sneeuwval of ijzelvorming zal strooien of sneeuwruimen op de parkings?