BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2008-2009
________
27 maart 2009
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-3279

de Alain Destexhe (MR)

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken
________
Democratische Republiek Congo (DRC) - Gevangenhouding van drie Belgische onderdanen die in Zuid-Kivu werden aangehouden - Gevangenisomstandigheden - Repatriëring naar België - Eventuele onderhandelingen met de Congolese regering
________
Democratische Republiek Congo
Belgen in het buitenland
gevangenisstraf
strafstelsel
________
27/3/2009Verzending vraag
22/6/2009Antwoord
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-3279 d.d. 27 maart 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

In het begin van de maand januari werden in Zuid-Kivu drie Belgen aangehouden en overgebracht naar de cellen van de Agence nationale de renseignement congolais, waar ze zouden zijn gefolterd.

In welke omstandigheden worden ze nu gevangengehouden? Kunt u mij zeggen welke initiatieven werden genomen om die Belgische onderdanen uit de problemen te helpen? Wordt er met de Congolese regering onderhandeld om onze landgenoten naar België te repatriëren?

Het lijkt me heel belangrijk dat onze autoriteiten bijstand verlenen aan landgenoten die door dergelijke maatregelen worden getroffen. Immers, zelfs als de ten laste gelegde feiten waar blijken te zijn, zijn de gevangenisomstandigheden in Congo niet te vergelijken met die in België.

Antwoord ontvangen op 22 juni 2009 :

De drie Belgen die begin januari 2009 werden aangehouden in de Democratische Republiek Congo (Zuid Kivu) werden oorspronkelijk vastgehouden bij de ANR (Nationale Inlichtingendienst). 

Één van onze landgenoten werd op 11 maart 2009 overgebracht naar de DGM (Algemene Directie van de Migratie) van waaruit hij op 21 maart 2009 werd uitgewezen naar België.

De twee anderen werden op 14 maart 2009 overgebracht naar de CPRK ( Staatgevangenis van Kinshasa), ook gevangenis van Makala genoemd. 

Vanaf het ogenblik van hun aanhouding heeft de Belgische ambassade te Kinshasa bij de Congolese autoriteiten om de nodige toelatingen verzocht om hen te kunnen bezoeken bij de ANR.

Tijdens hun verblijf bij de ANR kregen zij verschillende malen het bezoek van de diplomatieke medewerker en van de Consul.

Sinds hun overbrenging naar de gevangenis van Makala brengen de Consul en zijn adjunct hen wekelijks een bezoek. 

Onze landgenoten hebben geen klachten over hun toestand in Makala en zij stellen het goed. Hun belangen worden verdedigd door een advocaat van Kinshasa. De ambassade blijft deze zaak van nabij volgen. Zij biedt alle nodige consulaire bijstand en waakt erover dat de detentievoorwaarden correct blijven. 

Het departement houdt de familieleden van de betrokkenen regelmatig op de hoogte van de evolutie van hun dossier. 

Op het einde van april werden door de Belgische en de Congolese Minister van Justitie twee bilaterale verdragen ondertekend, een eerste met betrekking tot de overbrenging van gevonniste personen en een tweede inzake rechtshulp in strafzaken.