BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2008-2009
________
12 januari 2009
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-2713

de Helga Stevens (Onafhankelijke)

aan de minister van Binnenlandse Zaken
________
Politie - Actieplan diversiteit - Verslagen (Uitwisseling van informatie met doven en slechthorenden)
________
politie
lichamelijk gehandicapte
tolken
________
12/1/2009Verzending vraag
12/2/2009Antwoord
________
Herindiening van : schriftelijke vraag 4-991
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-2713 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In uw antwoord op een eerdere vraag om uitleg nr. 4-216 (Handelingen nr. 4-25, blz. 39) van mijnentwege over de dienstverlening van de politie aan dove/slechthorende gebarentaalgebruikers verwijst u naar een Actieplan diversiteit van de politie, waarvan de opvolging is toevertrouwd aan de dienst Gelijkheid en Diversiteit.

1. Is het mogelijk om een exemplaar van de tekst van dit Actieplan diversiteit te ontvangen?

2. Wat houdt de opvolging van dit plan door de genoemde dienst precies in? Werden sinds de start van dit actieplan reeds schriftelijke opvolgingsverslagen opgesteld?

a. Indien ja, is het mogelijk om van deze verslagen een exemplaar toegestuurd te krijgen?

b. Indien neen, waarom is er geen schriftelijke neerslag van de opvolgingswerkzaamheden van de dienst in kwestie?

Antwoord ontvangen op 12 februari 2009 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

  1. Dit actieplan loopt sinds 2003 voor de geïntegreerde politie. Het wordt jaarlijks tijdens het eerste semester aan een evaluatie onderworpen door de dienst “gelijkheid en diversiteit” van de federale politie (DSID).

    Dit actieplan bevat interne oriëntaties (de politiedienst als werkgever) en externe (betere dienstverlening voor de maatschappij). De acties zijn zeer gevarieerd en omvatten de communicatie, de rekrutering, de integratie, het welzijn van het personeel en het loopbaanbeheer.

    Heel wat acties worden ontwikkeld in partnerschap zowel intern als extern met het Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding, het Instituut voor de gelijkheid tussen man en vrouw, vereniging voor politievrouwen, gespecialiseerde organisaties (brailleliga, info doven, integratiecentra, vormingscentra…).

    Dit actieplan is een dynamisch gegeven, dit wil zeggen, het evolueert.

    Wellicht zal de betrokken dienst DSID u toch een geactualiseerde globale stand van zaken kunnen geven.

  2. Wanneer men het plan overloopt, ziet men dat voor elke actie die gevoerd moet worden, een piloot aangeduid wordt. Deze piloten zijn verspreid in de verschillende directies van de federale politie en het merendeel in de directies van de Algemene directie van de ondersteuning en het beheer (DGS).

    De voortgang en de ondervonden problemen worden in het plan vermeld. Wat de volledige inhoud betreft, die wordt bijgehouden door de pilootdienst. Gezien het groot aantal acties die ondernomen werden en de verscheidenheid van onderwerpen zou het een onbegonnen zaak zijn deze volledige dossiers te centraliseren bij een dienst.

    Dit actieplan en het ondersteunend beleid werden aan een audit onderworpen van de Federale Overheidsdienst (FOD) tewerkstelling in 2006-2007 met het oog op het verkrijgen van de federale label gelijkheid en diversiteit. Op 22 maart 2007 heeft de federale politie deze label bekomen voor een periode van drie jaar (2007-2010).

    Tenslotte is het belangrijk te onderstrepen dat dit beleid van diversiteit en gelijke kansen opgenomen is in het NVP 2008-2011, meer bepaald in het strategisch project « inzet van de medewerkers ».