5-275COM | 5-275COM |
De heer Johan Verstreken (CD&V). - Belgacom besliste om vanaf 14 mei 2013 de twee Duitse publieke omroepen ARD en ZDF niet meer in België uit te zenden. De zenders werden vervangen door Sat.1 en ProSieben. Duitstalige televisiekijkers of liefhebbers van de Duitse televisie waren blij dat deze Duitse zenders werden toegevoegd, maar het verlies van de twee kwalitatief hoogstaande zenders zet kwaad bloed. De zenders Sat.1 en ProSieben werden enkele maanden geleden door de Belgische aanbieder Telenet uit het aanbod van zenders geschrapt.
Belgacom TV is met 1,4 miljoen abonnees de grootste aanbieder op de Belgische markt. Ons land heeft een belangrijk Duitstalig televisiepubliek: de Duitstalige Gemeenschap telt ongeveer 75 000 inwoners en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de omliggende Vlaamse Rand wonen meer dan 40 000 Duitstalige inwoners.
Volgens Belgacom was het verschil tussen de vraagprijs van de Duitse zenders ARD en ZDF en wat Belgacom kon bieden te groot. Verschillende media stellen echter vragen bij het advocatenkantoor dat de Duitse zenders bij de onderhandelingen vertegenwoordigt. De oprichtster zetelt namelijk als onafhankelijk lid in de raad van bestuur van Belgacom. Als autonoom overheidsbedrijf met de Belgische staat als hoofdaandeelhouder heeft Belgacom een publieke functie te vervullen. Het roept dan ook vragen op dat de Duitstalige publieke omroepen ARD en ZDF niet meer kunnen worden aangeboden.
Volgens de Duitse krant Tagesspiegel zou de Duitse bondskanselier Angela Merkel onze premier Di Rupo aanspreken over het verdwijnen van de Duitse openbare zenders ARD en ZDF. Angela Merkel en Duitse parlementsleden zouden ook bemiddelen tussen ARD/ZDF en Belgacom.
Wat is de visie van de minister over het publiek aanbod van Belgacom TV? Vindt hij dat een kwalitatief goed aanbod van de drie officiële Belgische landstalen een minimumvereiste is?
Onderzoekt de minister de manier van onderhandelen en de rol van het advocatenkantoor bij de onderhandelingen? Zal hij aandringen bij de top van Belgacom om opnieuw te onderhandelen over het aanbieden van ARD en ZDF? Zal dan op een andere manier worden onderhandeld?
De heer Jean-Pascal Labille, minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden. - Net als de burgers in wier naam de heer Verstreken spreekt, ben ik ervan overtuigd dat de aanwezigheid van Duitstalige zenders in ons audiovisueel landschap belangrijk is. Belgacom TV biedt toegang tot de drie toonaangevende Duitse zenders. Ik geef geen commentaar bij de inhoud van de programma's. Iedereen heeft daarover zijn persoonlijk oordeel.
Het aanbod van Belgacom TV moet worden gezien in een heel concurrentiële markt. Voor Belgacom is het belangrijk om de inhoud van het aanbod vanuit een economisch rationeel standpunt te definiëren als voorwaarde om diensten duurzaam aan te bieden.
Het is niet mijn taak te oordelen over de rol van de vertegenwoordigers van deze zenders, noch over de manier waarop deze zenders en hun vertegenwoordigers de onderhandelingen hebben gevoerd.
Ik heb heel wat contacten gelegd, onder meer met Belgacom, om een juist licht te werpen op de zaak en op de mogelijkheden om deze twee zenders terug op te nemen. Ik kan dan ook bevestigen dat Belgacom alles in het werk heeft gesteld om tot een aanvaardbaar akkoord te komen.
Tot hiertoe zijn de zenders niet ingegaan op de voorstellen van Belgacom. Belgacom heeft kennis genomen van het feit dat ze aldus de deur voor onderhandelingen dichtgooien, en dit in het licht van de publieke verklaringen van deze zenders.
Ik hoop net als de spreker dat het overleg tussen Belgacom en ARD/ZDF opnieuw kan worden gestart, met het oog op heruitzending in de toekomst, maar ik leg er nogmaals de nadruk op dat de uitzending van deze zenders niet valt onder de opdracht van openbare dienst van Belgacom, bepaald in het beheerscontract, en dat het bedrijf autonoom optreedt in zijn commerciële onderhandelingen.
De heer Johan Verstreken (CD&V). - Ik dank de minister omdat hij dit dossier wil volgen. Iemand anders vroeg me trouwens onlangs om ook het aanbod van Nederlandstalige zenders bij Belgacom eens ter sprake te brengen. De publieke omroepen vormen geen probleem, maar het aanbod aan commerciële Nederlandstalige zenders is nagenoeg nihil, in tegenstelling tot het aanbod van Franstalige commerciële zenders. Ik wil hier geen communautair dispuut van maken, maar Vlamingen betalen evenveel voor televisie als Franstaligen en bijgevolg zou er een evenwicht moeten zijn. Heel wat Vlamingen zouden het echt appreciëren mocht het Nederlandstalig commercieel aanbod vergroten.