1-1108/2 | 1-1108/2 |
10 DECEMBER 1998
Het betreft hier een klassiek dubbelbelastingsverdrag dat nauw aansluit bij de OESO-modelovereenkomst.
Het vermijden van dubbele belasting wordt bereikt ofwel door het recht van belastingsheffing uitsluitend aan de woonplaatsstaat van de belastingsplichtige toe te kennen ofwel door een al dan niet beperkt recht van belastingsheffing aan de bronstaat toe te kennen. Voor de woonplaatsstaat brengt dit de verplichting mee hetzij de aldus in de bronstaat geheven belasting met zijn eigen belasting te verrekenen, hetzij de in de staat belastbare inkomsten vrij te stellen.
Mongolië heeft bijna 70 jaar lang in quasi afhankelijkheid van de USSR en de Comecon-landen geleefd (80 % van handel met de USSR en 15 % met de andere Comecon-landen).
Net als andere ex-communistische landen is Mongolië gedwongen geweest de weg van de markteconomie in te slaan, vooral na de verkiezingen van 1996. De KMO's en de handel werden geprivatiseerd. De Aziatische en Russische crisis spelen Mongolië evenwel parten.
Mongolië hecht veel belang aan de influx van buitenlands kapitaal om zijn natuurlijke rijkdommen te kunnen ontginnen (goud, koper, steenkool, kasjmir, ijzer, halfedelstenen).
Verschillende Belgische bedrijven zijn ter plaatse en geven er de voorkeur aan zich niet te snel te engageren. Daarnaast staat evenwel dat voormeld akkoord bijzonder belangrijk is voor de zakenwereld (samen met het akkoord ter bescherming van investeringen). Beide genoemde akkoorden zijn van fundamenteel belang voor de prospecterende bedrijven.
De Belgische aanwezigheid in Oelan-Bator is « vrij beperkt » te noemen. Onze bedrijven wachten op de afkondiging van een liberale investeringswet.
Enkele cijfers ter illustratie :
Mongolië is 50 x Frankrijk en telt amper 2,39 miljoen inwoners;
BNP/Capita : vermoedelijk 370 $ (t.o.v. 456 $) in 1997;
Export naar België : 87,5 miljoen frank in 1997;
Import vanuit België : 66,05 miljoen frank in 1997;
Slechts 1 investering bekend : in de kasjmir-sector.
Een lid vraagt of Mongolië deze overeenkomst reeds geratificeerd heeft.
Het lid vraagt voorts welke Belgische bedrijven uit dit akkoord voordeel kunnen halen. Mongolië is een uitgestrekt land met een geringe bevolking. Het lijkt niet vanzelfsprekend dat de nodige arbeidskrachten voor industriële vestigingen overal voorhanden zijn.
Is het misschien de bedoeling voornamelijk handelsactiviteiten op te zetten ?
De minister antwoordt dat vooral de mijnbouw belangrijk is. Zoals in de inleidende uiteenzetting reeds vermeld, is het land rijk aan goud, koper, steenkool, ijzer, halfedelstenen en kasjmir.
Op de eerste vraag antwoordt de minister dat Mongolië de overeenkomst al geratificeerd heeft.
De artikelen en het wetsontwerp in zijn geheel worden zonder verdere bespreking aangenomen bij eenparigheid van de 8 aanwezige leden.
Dit verslag is door de aanwezige leden eenparig goedgekeurd.
De rapporteur,
Erika THYS. |
De voorzitter,
Valère VAUTMANS. |