1-157

1-157

Sénat de Belgique

Belgische Senaat

Annales parlementaires

Parlementaire handelingen

SÉANCE DU JEUDI 15 JANVIER 1998

VERGADERING VAN DONDERDAG 15 JANUARI 1998

(Vervolg-Suite)

MONDELINGE VRAAG VAN DE HEER STAES AAN DE VICE-EERSTE MINISTER EN MINISTER VAN ECONOMIE EN TELECOMMUNICATIE OVER « HET PHOENIX-PROJECT »

QUESTION ORALE DE M. STAES AU VICE-PREMIER MINISTRE ET MINISTRE DE L'ÉCONOMIE ET DES TÉLÉCOMMUNICATIONS SUR « LE PROJET-PHOENIX »

De voorzitter. ­ Aan de orde is de mondelinge vraag van de heer Staes aan de vice-eerste minister en minister van Economie en Telecommunicatie.

Het woord is aan de heer Staes.

De heer Staes (CVP). ­ Mijnheer de voorzitter, enige tijd geleden werd het Phoenix-project afgewezen door het sociaal-economisch comité, bestaande uit ambtenaren. Daarop heeft de Raad van State de vier ministers die bij het project betrokken waren onbevoegd verklaard om besluiten te nemen die zouden tornen aan de conclusie van dat comité.

Sommigen zijn van mening dat de procedure moet worden gewijzigd en dat het de betrokken ministers om democratische redenen toch mogelijk moet zijn in te grijpen.

Werden intussen stappen gedaan om die procedure te wijzigen ? Betekent dit dat het project in zijn vroegere vorm opnieuw kan worden ingediend ? Is men van plan dit te doen of gebeurde dit intussen reeds ?

De voorzitter. ­ Het woord is aan vice-eerste minister Di Rupo.

De heer Di Rupo, vice-eerste minister en minister van Economie en Telecommunicatie. ­ Mijnheer de voorzitter, ziehier de inlichtingen die ik van het sociaal-economisch comité heb ontvangen.

Het is correct dat het comité het onderzoek heeft gestart van de aanvraag voor handelsvestiging, die door de NV Stadium Phoenix werd ingediend. Tot op heden heeft het comité echter nog geen advies uitgebracht. Dit moet evenwel vóór 1 februari 1998 gebeuren.

Dat advies zal vervolgens aan de gemeente worden meegedeeld, die een beslissing zal nemen. Deze beslissing zal aan de betrokken partijen worden medegedeeld volgens de gebruikelijke procedure.

Comme vous l'avez dit, actuellement, la loi n'autorise pas un recours devant le comité interministériel lorsque le comité socio-économique a rendu un avis négatif. Pour ce faire, une modification de la loi est nécessaire.

J'ai chargé deux équipes universitaires d'examiner la problématique du comité interministériel pour essayer d'objectiver la manière dont les décisions ont été prises ces dernières années et pour voir de plus près la situation des grands magasins installés en Belgique et à la frontière de notre pays, puisque cela a des conséquences directes.

Nous avons élaboré un avant-projet de loi pour prévoir des délais et surtout la possibilité de faire appel au niveau ministériel en cas de décision administrative négative.

Pour le moment, je mène des discussions avec mon collègue responsable des P.M.E., également concerné par cette matière. J'attends une réponse de ce dernier; dès que je l'aurai reçue, j'espère que nous pourrons élaborer un projet de loi pour recréer un cadre avec des procédures beaucoup plus claires, notamment en matière de délais.

De voorzitter. ­ Het woord is aan de heer Staes voor een repliek.

De heer Staes (CVP). ­ Mijnheer de voorzitter, uit het antwoord van de vice-eerste minister maak ik op, dat de bepalingen die in het verleden golden in geval van een negatief advies van de commissie, onverminderd van kracht blijven waardoor elke vorm van beroep is uitgesloten.

De voorzitter. ­ Het incident is gesloten.

L'incident est clos.