Belgische Senaat
Parlementaire handelingen
INHOUDSOPGAVE :
- VERONTSCHULDIGD :
- OPENING VAN DE GEWONE ZITTING 1996-1997 :
- BENOEMING VAN HET VAST BUREAU :
- MEDEDELING VAN DE VOORZITTER :
- TOESPRAAK VAN DE VOORZITTER :
- OVERLIJDEN VAN EEN OUD-SENATOR :
- SAMENSTELLING VAN EEN ONDERZOEKSCOMMISSIE :
- BUREAUS VAN DE COMMISSIES :
- EVOCATIE :
- MEDEDELINGEN :
- Europees Parlement.
- Arbitragehof.
- Rat der Deutschsprachigen Gemeinschaft
en Vlaams Parlement.
- Centrale Raad voor het bedrijfsleven.
- Nationale Evaluatiecommissie inzake zwangerschapsonderbreking.
- Vaste Nationale Cultuurpactcommissie.
- Instituut voor de nationale rekeningen.
- Deposito- en Consignatiekas.
- Controledienst voor de verzekeringen.
- Controledienst voor de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen.
- VRAGEN OM UITLEG (Indiening) :
- De heer Foret
aan de Eerste minister over « de gevolgen van de onthullingen in het kader van `het onderzoek van het onderzoek' waartoe de zaken-Dutroux/Nihoul en Cools aanleiding hebben gegeven ».
- De heer Destexhe
aan de minister van Sociale Zaken over « de sociale uitkeringen van Marc Dutroux ».
- REGELING VAN DE WERKZAAMHEDEN :
(1) en (2).
- VOORSTELLEN (Inoverwegingneming) :
(1) en (2).
- De heren Boutmans en Jonckheer.
Wetsvoorstel tot organisatie van het Hoog Comité van toezicht.
- De heer Daras c.s.
Wetsvoorstel strekkende om de wet van 18 september 1986 tot instelling van het politiek verlof voor de personeelsleden van de overheidsdiensten aan te passen aan de hervorming der instellingen.
- De heer Boutmans c.s.
Wetsvoorstel tot tijdelijke en uitzonderlijke vrijstelling van straf voor spijtoptanten.
- De heren Verreycken en Van Hauthem.
Wetsvoorstel tot opheffing van de wet van 31 mei 1888 tot invoering van de voorwaardelijke invrijheidstelling in het strafstelsel.
- De heer Verreycken.
Wetsvoorstel op het hypnotisme.
- De heer Desmedt c.s.
Wetsvoorstel houdende uitbreiding van de personeelsformatie van de rechters in de Rechtbank van eerste aanleg te Brussel.
- De heer Desmedt.
Wetsvoorstel houdende wijziging van artikel 43, § 5, van de wet van 15 juni 1935 op het gebruik der talen in gerechtszaken, teneinde de werking van de gerechten in het arrondissement Brussel te verbeteren.
- De heer Verreycken.
Wetsvoorstel tot onttrekking van de daders of verdachten van seksuele misdrijven aan beschermende wetten.
- De heer D'Hooghe
Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 2, § 1, 1º, van de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
- De heer Vandenberghe.
Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 309bis
in het Gerechtelijk Wetboek en wijziging van artikel 20 van de wet van 5 augustus 1991 tot bescherming van de economische mededinging.
- Mevrouw Thijs.
Voorstel van resolutie betreffende de toestand in de West-Afrikaanse republiek Liberia.
- De heer Destexhe c.s.
Voorstel van resolutie om de invoer in België en in de Europese Unie van door kinderen geproduceerde producten te verbieden.
- De heer Urbain c.s.
Voorstel van resolutie betreffende de verslechtering van het politieke klimaat en de blokkering van het vredesproces in het Midden-Oosten.
- MONDELINGE VRAGEN (Bespreking) :
- Mondelinge vraag van de heer Desmedt aan de Vice-Eerste minister en minister van Financiën en Buitenlandse Handel over « de herhaalde verklaringen van de minister over de bestemming die de gemeenten dienen te geven aan de opbrengst van de verkoop van een deel van hun aandelen in het Gemeentekrediet ».
- Mondelinge vraag van de heer Hatry aan de Vice-Eerste minister en minister van Financiën en Buitenlandse Handel over « de bedreigde toekomst van de coördinatiecentra ».
- Mondelinge vraag van de heer Loones aan de Vice-Eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken over « de misbruiken in het uitvaartwezen (lijkbezorging) ».
- Mondelinge vraag van de heer Boutmans aan de Vice-Eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken en aan de minister van Volksgezondheid en Pensioenen over « de pepdrankjes ».
- Mondelinge vraag van mevrouw Sémer aan de minister van Wetenschapsbeleid over « de AFCEA-wapenbeurs in het Congressenpaleis op 16, 17 en 18 oktober eerstkomend ».
- Mondelinge vraag van de heer Verreycken aan de minister van Buitenlandse Zaken over « de aanhouding en opsluiting van een 22-jarige student in Turkije na een verkeersongeval met dodelijke afloop ».
- Mondelinge vraag van mevrouw de Bethune aan de minister van Buitenlandse Zaken over « de machtsovername in Afghanistan door de Talibaanmilitie ».
- Mondelinge vraag van de heer Ph. Charlier aan de minister van Sociale Zaken over « de erkenning door het RIZIV van de prestaties van een leerlingstagiair kinesitherapie ».
- Mondelinge vraag van mevrouw de Bethune aan de minister van Sociale Zaken over « een nieuwe anticonceptiemethode ».
- VRAGEN OM UITLEG (Bespreking) :
- Vraag om uitleg van de heer Foret aan de Eerste minister over « de gevolgen van de onthullingen in het kader van `het onderzoek van het onderzoek' waartoe de zaken-Dutroux/Nihoul en Cools aanleiding hebben gegeven ».
- Sprekers :
de heren Foret, Coveliers, Lallemand, Erdman, mevrouw Willame-Boonen, de heren Raes, Anciaux, de dames Lizin, Milquet, de heer Dehaene,
Eerste minister.
- Vraag om uitleg van de heer Destexhe aan de minister van Sociale Zaken over « de sociale uitkeringen van Marc Dutroux ».
- WETSONTWERPEN (Indiening) :
- Wetsontwerp tot schrapping van de algemene graad van bode en van de bevorderingsgraden van eerstaanwezend bode, hoofbode en eerstaanwezend hoofdbode in de griffies en de parketten bij de hoven en rechtbanken en tot wijziging van de voorwaarden om als vertaler bij het parket te worden benoemd.
- Wetsontwerp houdende instemming met de overeenkomst tussen het koninkrijk België en de republiek Oostenrijk inzake wederzijdse rechtshulp en juridische samenwerking, toegevoegd aan het Internationaal Verdrag van 's Gravenhage van 1 maart 1954 betreffende de burgerlijke rechtsvordering, gedaan te Wenen op 23 oktober 1989.
- Wetsontwerp houdende instemming met de Internationale Overeenkomst van 1989 inzake jute en juteprodukten, en bijlagen A en B, opgemaakt te Genève op 3 november 1989.
- Wetsontwerp houdende instemming met de overeenkomst tussen het koninkrijk België en de Democratische Volksrepubliek Algerije tot het vermijden van dubbele belasting en tot regeling van wederzijdse bijstand inzake belastingen naar het inkomen en het vermogen, ondertekend te Algiers op 15 december 1991.
- Wetsontwerp houdende instemming met de overeenkomst tussen de Regering van het koninkrijk België en de regering van de republiek India tot het vermijden van dubbele belasting en tot het voorkomen van het ontgaan van belasting inzake belastingen naar het inkomen, en met het protocol, ondertekend te Brussel op 26 april 1993.
- Wetsontwerp houdende instemming met de Overeenkomst inzake het witwassen, de opsporing, de inbeslagneming en de confiscatie van opbrengsten van misdrijven, opgemaakt te Straatsburg op 8 november 1990.
- Wetsontwerp houdende instemming met volgende internationale akten :
- Europees Verdrag betreffende uitlevering, opgemaakt te Parijs op 13 december 1957;
- Aanvullend protocol bij het Europees Verdrag betreffende uitlevering, opgemaakt te Strasbourg op 15 oktober 1975;
- Tweede aanvullend protocol bij het Europees Verdrag betreffende uitlevering, opgemaakt te Straatsburg op 17 maart 1978;
- Akkoord tussen de lidstaten van de Europese Gemeenschappen betreffende de vereenvoudiging en de modernisering van de wijze van toezending van uitleveringsverzoeken, opgemaakt te San Sebastian op 26 mei 1989.
- Wetsontwerp houdende instemming met volgende internationale akten :
- Protocol betreffende de toetreding van de regering van de republiek Oostenrijk tot het akkoord tussen de regeringen van de Staten van de Benelux Economische Unie, van de bondsrepubliek Duitsland en van de Franse Republiek betreffende de geleidelijke afschaffing van de controles aan de gemeenschappelijke grenzen ondertekend te Schengen op 14 juni 1985, zoals gewijzigd bij de protocollen van 27 november 1990, 25 juni 1991 en 6 november 1992 betreffende de toetreding van de regeringen van respectievelijk de Italiaanse Republiek, het koninkrijk Spanje en de Portugese Republiek, en de Helleense Republiek, gedaan te Brussel op 28 april 1995;
- Overeenkomst betreffende de toetreding van de de republiek Oostenrijk tot de overeenkomst ter uitvoering van het tussen de regeringen van de Staten van de Benelux Economische Unie, de bondsrepubliek Duitsland en de Franse Republiek op 14 juni 1985 te Schengen gesloten akkoord betreffende de geleidelijke afschaffing van de controles aan de gemeenschappelijke grenzen, ondertekend te Schengen op 19 juni 1990, waartoe de Italiaanse Republiek, het koninkrijk Spanje en de Portugese Republiek, en de Helleense Republiek bij de overeenkomsten van respectievelijk 27 november 1990, 25 juni 1991 en 6 november 1992 zijn toegetreden, en slotakte, gedaan te Brussel op 28 april 1995.
- Wetsontwerp houdende instemming met de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds, en bijlagen I tot V, protocol, slotakte en verklaringen, gedaan te Luxemburg op 14 juni 1994.
- Wetsontwerp houdende instemming met de Overeenkomst inzake het statuut van de missies en de vertegenwoordigers van derde Staten bij de Noordatlantische Verdragsorganisatie, ondertekend te Brussel op 14 september 1994.
- Wetsontwerp houdende instemming met volgende internationale akten :
- Overeenkomst betreffende de afgifte van meertalige uittreksels uit akten van de burgerlijke stand, en bijlagen, gedaan te Wenen op 8 september 1976;
- Aanvullend protocol bij de Overeenkomst inzake de internationale uitwisseling van gegevens op het gebied van de burgerlijke stand, ondertekend te Istanboel op 4 september 1958, en bijlage, gedaan te Patras op 6 september 1989.
- Wetsontwerp houdende instemming met de Overeenkomst inzake tijdelijke invoer, en bijlagen A, B.1, B.2, B.3, B.4, B.5, B.6, B.7, B.8, B.9, C, D en E, gedaan te Istanboel op 26 juni 1990.
- Wetsontwerp houdende instemming met het tiende protocol bij het Verdrag van 's-Gravenhage van 18 februari 1950 tussen het koninkrijk België, het groot-hertogdom Luxemburg en het koninkrijk der Nederlanden tot unificatie van accijnzen en van het waarborgrecht, ondertekend te Brussel op 2 december 1992.
- Wetsontwerp houdende instemming met het akkoord tussen het koninkrijk België en de republiek IJsland inzake de wederzijdse erkenning van rijbewijzen, gesloten bij wisseling van brieven, gedagtekend te Brussel op 17 maart en 15 april 1994.
- Wetsontwerp houdende instemming met het akkoord tussen het koninkrijk België en de volksrepubliek China inzake de wederzijdse erkenning van rijbewijzen, gesloten bij wisseling van brieven, gedagtekend te Brussel op 7 maart en 12 oktober 1994.
- VOORSTELLEN (Indiening) :
- De heer Olivier.
Wetsvoorstel houdende oprichting en organisatie van een fiscale kruispuntbank.
- De heer Boutmans.
Wetsvoorstel tot tijdelijke en uitzonderlijke vrijstelling van straf aan spijtoptanten.
- De heren Verreycken en Van Hauthem.
Wetsvoorstel tot opheffing van de wet van 31 mei 1888 tot invoering van de voorwaardelijke invrijheidstelling in het strafstelsel.
- De heer Verreycken.
Wetsvoorstel ter vervanging van de wet van 30 mei 1892 op het hypnotisme.
- De heer Desmedt :
- Wetsvoorstel houdende uitbreiding van de personeelsformatie van de rechters in de Rechtbank van eerste aanleg te Brussel;
- Wetsvoorstel houdende wijziging van artikel 43, § 5, van de wet van 15 juni 1935 op het gebruik der talen in gerechtszaken ten einde de werking van de gerechten in het arrondissement Brussel te verbeteren.
- De heer Verreycken.
Wetsvoorstel tot onttrekking van de daders of verdachten van seksuele misdrijven aan beschermende wetten.
- De heer D'Hooghe.
Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 2, § 1, 1º, van de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
- De heer Vandenberghe.
Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 309bis
in het Gerechtelijk Wetboek en wijziging van artikel 20 van de wet van 5 augustus 1991 tot bescherming van de economische mededinging.
- De heer Weyts.
Wetsvoorstel betreffende het spel.
- De heren Boutmans en Jonckheer.
Wetsvoorstel tot opheffing van de artikelen 423 tot 433 van het Strafwetboek betreffende het tweegevecht.
- De heer Verreycken.
Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 386quater
in het Strafwetboek ter bepaling van het begrip `goede zeden' ».
- Mevrouw Thijs.
Voorstel van resolutie betreffende de toestand in de West-Afrikaanse republiek Liberia.
- De heer Anciaux.
Voorstel van resolutie betreffende de ondersteuning van de inheemse volkeren in het algemeen en de Dineh- en Hopi-stam in het bijzonder.
- De heer Destexhe.
Voorstel van resolutie om de invoer in België en in de Europese Unie van door kinderen geproduceerde producten te verbieden.
- De heer Urbain.
Voorstel van resolutie betreffende de verslechtering van het politieke klimaat en de blokkering van het vredesproces in het Midden-Oosten.
- De heer Boutmans.
Voorstel tot herziening van artikel 151 van de Grondwet.
- VRAGEN OM UITLEG (Indiening) :
- De heer Loones
aan de Eerste minister en aaan de Vice-Eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken over « de subsidiëring van een nieuwe Franstalige kleuterschool in 's Gravenvoeren ».
- De heer Anciaux
aan de Eerste minister over « de nieuwe conventie van de Europese Unie inzake uitlevering ».
- De heer Destexhe
aan de minister van Sociale Zaken over « de stijging van de uitgaven voor geneeskundige verzorging in 1996 ».
- De heer Destexhe
aan de minister van Buitenlandse Zaken over « de situatie in Burundi ».