Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-956

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 26 januari 2021

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, belast met de Nationale Loterij, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing

Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) - Verdwijningen in België - Aantal - Bescherming - Opvang en voogdij - Oplossingen

migrantenkind
Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers
minderjarigheid
buitenlandse staatsburger
voogdijschap
asielzoeker
kind
kinderbescherming

Chronologie

26/1/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 25/2/2021)
8/10/2021Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 7-249

Vraag nr. 7-956 d.d. 26 januari 2021 : (Vraag gesteld in het Frans)

Deze vraag behoort onbetwistbaar tot de bevoegdheid van de Senaat. Dit dossier is immers stevig verankerd in de Belgische wetgeving.

Om kort te gaan, de gemeenschapswetteksten inzake jeugdbescherming en hulp aan jongeren garanderen, net zoals de bepalingen op het federale niveau, de ondersteuning van de bescherming van kinderen in een moeilijke of gevaarlijke situatie, zonder enige discriminatie.

Minstens 30 000 minderjarigen die tussen 2014 en 2017 in Europa zijn aangekomen zouden als vermist zijn genoteerd. Dat blijkt uit een rapport van Missing Children Europe, de overkoepelende niet-gouvernementele organisatie (ngo) van nationale organisaties zoals Child Focus in België.

Dit probleem raakt me diep.

Die kinderen dromen van een beter leven in Europa en vervolgens verdwijnen ze van de radar. Ze kunnen het slachtoffer zijn van mensenhandel of prostitutie, illegaal tewerkgesteld worden of vermoord worden, in het bijzonder voor de handel in organen.

In 2018 zouden slechts 25 % van de jongeren die hier voor het eerst aankwamen en gemeld werden bij de telefonische dienst voor vermiste kinderen (het telefoonnummer 116 000) teruggevonden zijn door de overheid. Over het lot van de 75 % overige kinderen is overigens niets geweten.

Volgens Missing Children Europe gebeurt het vaak dat de verdwijning van een minderjarige uit het opvangnet waar hij is terechtgekomen niet als prioritair wordt behandeld, bij gebrek aan informatie of middelen of omdat de autoriteiten geen gepaste opleiding hebben gekregen over de manier om die specifieke gevallen te behandelen.

Reeds in 2016 had de Europese politiedienst Europol bericht over de verdwijning van 10 000 niet-begeleide minderjarige migranten in Europa.

Jaarlijks zouden in de Europese Unie 250 000 kinderen als vermist worden opgegeven, wat neerkomt op «een kind om de twee minuten», volgens de Europese Commissie.

1) Beschikt u over cijfers over de verdwijningen van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) in België sinds 2019?

2) Hoe worden de gegevens over die vermiste kinderen in België gecentraliseerd?

3) Hoeveel van die kinderen werden volgens de Dienst Vreemdelingenzaken, die verantwoordelijk is voor de registratie van internationale aanvragen tot bescherming, teruggevonden?

4) Wat zijn de oplossingen voor de NBMV zonder voogd die geen internationale bescherming aanvragen en niet werden geregistreerd of ontvangen door het Bureau niet-begeleide minderjarigen en slachtoffer van mensenhandel (MINTEH) van de Dienst Vreemdelingenzaken?

5) Wat zijn de oplossingen voor de NBMV die gedurende de weekends en 's nachts worden onderschept, rechtstreeks naar een opvangcentrum van Fedasil worden gebracht zonder geregistreerd te worden of te worden ontvangen door de Dienst Vreemdelingenzaken en die dezelfde nacht vluchten?

6) Wat zijn de resultaten van de simulatieoefeningen, zoals die al gebeuren in België, Griekenland, Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, waar de ngo's, de migratiediensten van de overheid, de politie en de lokale overheden samenwerken om fictieve verdwijningen op te lossen?

7) De dienst Voogdij is belast met de zorg voor onderdak voor de minderjarige bij zijn aankomst op het grondgebied zolang geen voogd werd aangeduid. Een NBMV moet worden opgevolgd en dus beschermd door een voogd, maar we weten dat er een schromelijk tekort is aan voogden! Worden er maatregelen genomen om dat tekort te verhelpen?

8) Om tot een duurzame oplossing te komen voor de NBMV die geen asielaanvraag heeft ingediend of wiens asielaanvraag onontvankelijk werd verklaard, kan de initiële aanvraag voor internationale bescherming of de aanvraag tot verlenging ervan, enkel ingediend worden door de voogd en niet door de advocaat of de NBMV zelf.

Wat is in dat geval de oplossing voor de NBMV zonder voogd? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij niet zomaar verdwijnt?

9) Beschikt u in het algemeen over bijkomende informatie over dit dossier, dat zeer gevoelig is op menselijk vlak?

Antwoord ontvangen op 8 oktober 2021 :

1) Fedasil beschikt over cijfers van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) aan wie een opvangplaats werd toegewezen en die er ‘verdwenen’ zijn. Onder ‘verdwijningen’ rekent Fedasil drie categorieën: (1) niet aangekomen; (2) onrustwekkende verdwijning; en (3) spontaan vertrek met recht op opvang. Deze zitten allen vervat in de cijfers. In 2019 werden zo 1072 verdwijningen opgetekend. In 2020 waren er dat 583.

2) Het opvolgen van verdwijningen is de bevoegdheid van het parket. Er bestaat momenteel geen gecentraliseerde databank voor verdwenen NBMV in België.

3) De dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) is niet bevoegd voor het terugvinden van minderjarigen van wie de verdwijning gesignaleerd werd. Het opvolgen van een verblijfsaanvraag en het terugvinden van een minderjarige is een andere bevoegdheid. Uiteraard trachten we de contacten tussen de bevoegde diensten te vergemakkelijken om verdwijningen beter op te volgen.

4) Om een oplossing te vinden voor deze minderjarigen is het absoluut noodzakelijk dat ze een voogd toegewezen krijgen door de dienst Voogdij. Zo kunnen ze geholpen en begeleid worden. De voogd heeft een cruciale rol in het parcours van een NBMV.

5) In dat geval wordt de verdwijning ook gesignaleerd bij de politie.

6) 7) Gelieve uw vraag te richten aan de minister van Justitie.

8) De toewijzing van een voogd is absoluut noodzakelijk om de rechten van de jongere te garanderen en dit voor iedere NBMV, onafhankelijk van zijn administratieve situatie.

In afwachting van een toewijzing probeert het personeel van het opvangcentrum zo aanklampend mogelijk te werken.

9) Gemiddeld 2/3 van de verdwijningen gerapporteerd door Fedasil doen zich voor bij NBMV die geen verzoek om internationale bescherming in België indienen. Om verdwijningen van NBMV te voorkomen en op te volgen werd er begin dit jaar een werkgroep opgestart rond dit thema. De volgende zaken worden onder andere onderzocht en opgevolgd:

– in samenwerking met de bevoegde gemeenschappen en regio’s een aangepast en laagdrempelig opvangtraject te voorzien;

– de registratie van alle NBMV, ook zij die (nog) geen verzoek om internationale bescherming wensen in te dienen, door de DVZ;

– een draaiboek voor eerstelijnsdiensten.