Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-954

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 26 januari 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding

Banktarieven - Verhoging - Aanmoediging van internetbankieren - Kwetsbare personen - Digitale kloof - Probleem van toegang tot bankdiensten - Bevriezing van de tarieven - Invoering van een basisbankdienst

bank
kredietinstelling
digitale kloof
vaststelling van de prijzen
universele dienst
gelijke behandeling
bankactiviteit

Chronologie

26/1/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 25/2/2021)

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-953

Vraag nr. 7-954 d.d. 26 januari 2021 : (Vraag gesteld in het Frans)

De jaarlijkse aankondiging van de verhoging van de banktarieven is bijna een traditie geworden.

Die verhoging betreft vooral de diensten die ook online worden aangeboden.

Het sturen van rekeninguittreksels is daar een voorbeeld van; al in 2020 kondigden verschillende banken aan dat ze boven op de huidige verzendkosten een bijkomende bijdrage zouden aanrekenen die kan oplopen tot 5 euro per envelop.

Ook de tarieven voor stortingen van geld aan het loket en voor papieren overschrijvingen doen de kosten stijgen. Het is dus duidelijk dat de financiële instellingen hun klanten - op weinig subtiele wijze - dwingen om de internetbankdiensten te gebruiken, wat een probleem is voor veel consumenten.

In dat verband vroeg de consumentenorganisatie Test Aankoop onlangs een bevriezing van de banktarieven. Verschillende banken hebben immers begin 2021 verhogingen van hun banktarieven vanaf 1 april aangekondigd.

Ik deel de mening van de consumentenorganisatie dat een zichtrekening een essentiële dienst is. Gewone verrichtingen zouden dus makkelijk en betaalbaar moeten blijven voor iedereen.

Honderdduizenden mensen, de grootste slachtoffers van de digitale kloof, zullen deze beslissing in feite het meest voelen. Daarom sluit ik me aan bij degenen die pleiten voor een bevriezing van de tarieven vanaf 1 februari 2021.

Het bevriezen van de tarieven zou een overgangsperiode mogelijk maken tot aan de uitbreiding van een basisbankdienst zodat alle burgers de mogelijkheid krijgen over een rekening te beschikken waarmee ze hun tegoeden autonoom en tegen een redelijke prijs kunnen beheren.

Dit dossier betreft de gelijkheid van kansen en is dus transversaal. Het behoort bijgevolg tot de bevoegdheid van de Senaat.

Werd er contact genomen met de betrokken actoren om aan de bekommernissen van talrijke personen tegemoet te komen?