Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-94

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 14 oktober 2019

aan de minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling

Luchthavens - Inbeslagneming van dieren

welzijn van dieren
zwarte handel
luchthaven
douanecontrole
dierenarts
stof van dierlijke oorsprong
beslag op bezittingen

Chronologie

14/10/2019Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/11/2019)
2/6/2020Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-93
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-95
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-96

Vraag nr. 7-94 d.d. 14 oktober 2019 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Dierenwelzijn is een gewestbevoegdheid, terwijl douanecontroles en volksgezondheid een federale bevoegdheid zijn.

Op regelmatige basis komen er in de luchthaven van Zaventem dieren aan die niet in orde zijn met de geldige voorschriften van de Europese Unie (EU) rond de gezondheid van dieren en / of die in beslag worden genomen. In dat verband zouden deze dieren veelvuldig geëuthanaseerd worden.

1) Hoeveel dierenartsen bieden ondersteuning bij deze controles? Hebben deze dierenartsen daarvoor extra gerichte opleiding genoten?

2) Hoeveel controles vinden er jaarlijks plaats met betrekking tot de invoer van verboden diersoorten in de luchthaven van Zaventem? Betreft het hier systematische en gerichte controles of eerder steekproefsgewijs? Kan u daarvan een overzicht op jaarbasis geven voor de jongste vijf jaar?

3) a) Hoeveel dieren werden er de jongste vijf jaar, op jaarbasis, geïmporteerd via de luchthaven van Zaventem? Kan dit cijfer worden opgesplitst per diersoort?

b) Hoeveel daarvan werden in beslag genomen? Kan dit resultaat worden opgesplitst volgens de reden van inbeslagname (verboden diersoort, volksgezondheid, enz.)?

c) Hoeveel van de in vraag b) in beslag genomen dieren werden in een asiel geplaatst, hoeveel geëuthanaseerd, enz.? Graag kreeg ik een verdeling per diersoort.

d) Wie beslist over de keuze tussen asielopvang of euthanasie? Wat zijn de instructies in verband met het toepassen van euthanasie? Bestaan er richtlijnen om zoveel mogelijk euthanasie te vermijden? Zo neen, acht u dit niet wenselijk?

4) Hoeveel ivoor werd de jongste vijf jaar, op jaarbasis, in beslag genomen in de luchthaven van Zaventem?

5) Kan dit overzicht ook worden gegeven voor de regionale luchthavens (per luchthaven)?

6) Bestaan er ter zake instructies voor alle luchthavens?

Antwoord ontvangen op 2 juni 2020 :

1) U dient zich te richten tot mijn collega Ducarme, die verantwoordelijk is voor de controle inzake volksgezondheid (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen – FAVV), alsook mijn collega De Croo, die verantwoordelijk is voor de controles van de douane.

2) U dient zich te richten tot mijn collega Ducarme, die verantwoordelijk is voor de controle inzake volksgezondheid (FAVV), alsook mijn collega De Croo, die verantwoordelijk is voor de controles van de douane.

3) a) U dient zich te richten tot mijn collega Ducarme, die verantwoordelijk is voor de controle inzake volksgezondheid (FAVV), alsook mijn collega De Croo, die verantwoordelijk is voor de controles van de douane in de luchthaven van Zaventem.

b) Ik kan u meedelen dat voor wat betreft mijn bevoegdheid, de illegale handel van bedreigde dier- en plantensoorten (CITES), de volgende bestuurlijke inbeslagnames hebben plaatsgevonden van levende dieren in de luchthaven van Zaventem:

–  2020: 26 levende Beo’s (Gracula religiosa) – 3 waren reeds dood bij aankomst, 2 sterven één dag na aankomst.

Alsook, 2 Reuzentoekan (Ramphastos toco), 17 Toerako’s (2 Tauraco porphyreolophus, 3 Tauraco erythrolophus, 4 Tauraco leucolophus, 6 Tauraco leucotis, 2 Tauraco livingstonii), 2 Lord Derby’s Parkiet (Psittacula derbiana), 1 Groene kardinaal (Gubernatrix cristata) en 1 harlekijnara. Deze inbeslagname werd uitgevoerd door mijn diensten naar aanleiding van een gestopte zending door het FAVV;

–  2019: /;

–  2018: /;

–  2017: /;

–  2016: /;

–  2015: 10 levende salamanders (Echinotriton Andersoni) en 18 hagedissen (Phelsuma dubia).

c) Ik kan u meedelen voor de in beslag genomen dieren op basis van mijn bevoegdheid (CITES) deze allen werden geplaatst in een asiel. De 10 levende salamanders werden, met de hulp van de Japanese overheid, later terug gestuurd.

d) Mijn administratie beslist over de te nemen bestuurlijke maatregelen inzake in beslag genomen CITES beschermde specimes, zoals uitgelegd in artikel 6 van de wet van 28 juli 1981. Er is een mogelijkheid om: terugzenden naar land van uitvoer, geven van volle eigendom aan een natuurlijk of rechtspersoon, openbaar verkopen, vernietigen of euthanaseren of een combinatie van de vier bovenstaande.

Deze maatregelen werden voorzien op basis van de internationaal aangenomen resolutie 17.8 Disposal of illegally traded and confiscated specimens of CITES-listed species: https://www.cites.org/sites/default/files/document/E-Res-17-08.pdf, die extra richtlijnen geeft om de beslissing te maken.

Het euthanaseren van in beslag genomen dieren is altijd de laatste keuze. Echter, mijn administratie werkt samen met andere administraties om deze keuze te maken. Daarbij werd overeengekomen dat de sanitaire regels voorgaan op CITES.

4)

–  2015: 1 slagtand (0,9 kg) – 10 bewerkte stukken;

–  2016: 1 slagtand (0,77 kg) – 56 bewerkte stukken (8,31 kg);

–  2017: 39 juwelen (1,22 kg) – 1 slagtand (0,01 kg) – bewerkte stukken (0,08 kg);

–  2018: 75 juwelen (2,03 kg) – 117 stuks bewerkte stukken (meer dan 20,86 kg) – 6 stukken ivoor (0,32 kg);

–  2019: werd de rapportering nog niet afgewerkt.

5) Er werden mij geen inbeslagnames rond ivoor gerapporteerd in de andere luchthavens.

6) Mijn administratie heeft reeds een instructie inzake CITES voorzien aan alle douanediensten. Deze wordt momenteel herzien.