Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-902

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 3 december 2020

aan de minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een beperking, Armoedebestrijding en Beliris

Coronacrisis - Impact - Sociale bijstand - Stijging van de aanvragen in 2021 - Maatregelen - Overleg met de Gewesten - Eventuele bijkomende middelen (Covid-19)

sociale bijstand
institutionele samenwerking
epidemie
minimumbestaansinkomen
OCMW
armoede

Chronologie

3/12/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 7/1/2021)
21/1/2021Antwoord

Vraag nr. 7-902 d.d. 3 december 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

De programmatorische overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI) heeft bij de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van het land gegevens verzameld om een overzicht te krijgen van de gevolgen van de gezondheidscrisis die we nu kennen. Het verslag van de POD MI toont aan wat de maatschappelijke tol is van de COVID-19-crisis.

De conclusie van het verslag is verhelderend: "Op basis van de administratieve gegevens uit het verleden en recente enquêtegegevens, kon een extrapolatie op middellange termijn worden gemaakt (in samenwerking met het Planbureau) van de evolutie van het aantal leefloners, op basis van de gemiddelde seizoensgebondenheid van de laatste 10 jaar en van de extra groei die van maart tot augustus werd waargenomen. Het jaarlijkse groeipercentage (januari 2020 - januari 2021) van het aantal leefloners wordt geschat op 9,5 % en, in de veronderstelling dat de extra groei aanhoudt tot eind 2021 zal het groeipercentage volgend jaar (januari 2021 - januari 2022) vergelijkbaar zijn. "

Deze vraag valt binnen de bevoegdheid van de Senaat omdat ze transversaal is, aangezien de deelstaten bevoegdheden uitoefenen inzake sociale bijstand.

1) Hebt u kennis kunnen nemen van dit verslag?

2) Werd er contact opgenomen met de deelstaten om coherente en geïntegreerde denksporen te ontwikkelen op dit gebied?

3) Is het al mogelijk om de impact van deze crisis te meten op de OCMW's in de verschillende Gewesten?

4) Zullen er bijkomende middelen vrijgemaakt worden om de stijging van leefloonaanvragen bij de OCMW's op te vangen?

5) Wat is de stand van zaken?

Antwoord ontvangen op 21 januari 2021 :

1) Ik heb inderdaad kennis genomen van dit rapport dat door mijn administratie werd opgemaakt.

2) Zowel in de eerste als naar aanleiding van de tweede golf werd een taskforce «Kwetsbare groepen» opgericht om onder meer oplossingen te formuleren. Deze taskforce is samengesteld uit verschillende politieke vertegenwoordigers, experten en vertegenwoordigers van het middenveld. Ook de gefedereerde entiteiten worden hiervoor uitgenodigd.

3) De bevraging van de openbare centra voor maatschappeljk welzijn (OCMW) werd georganiseerd in samenwerking met de drie federaties van OCMW’s. De door de programmatorische federale overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie verzamelde gegevens worden dan ook aan deze organisaties bezorgd opdat éénieder de situatie in het eigen gewest kan analyseren.

4) Er werden inderdaad al tal van maatregelen genomen om de OCMW’s (financieel) te ondersteunen. Zo werden er bijvoorbeeld extra middelen vrijgemaakt voor voedselhulp en bijkomende financiële steun, werd de terugbetalingspercentage van het leefloon tijdelijk verhoogd, en de tijdelijke premie van 50 euro per maand werd verlengd tot eind maart 2021. Een overzicht van alle maatregelen is terug te vinden op de website van mijn administratie (https://www.mi-is.be/nl/tools-ocmw/overzicht-van-alle-maatregelen).

5) De POD Maatschappelijke Integratie zet de bevraging van de OCMW’s verder. De bekomen resultaten worden maandelijks gemonitord en dienen zowel als input voor de taskforce «Kwetsbare groepen» evenals voor het overleg tussen de federaties van OCMW’s, de POD en mijn kabinet.