Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-889

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 24 november 2020

aan de minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een beperking, Armoedebestrijding en Beliris

Pensioenen - Afkoop van studiejaren - Cijfers - Einde van de overgangsperiode voor het afkopen - Uitstel vanwege het coronavirus (Covid-19)

pensioenregeling
pensioenvoorwaarden
studieduur
epidemie

Chronologie

24/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/12/2020)
18/12/2020Antwoord

Vraag nr. 7-889 d.d. 24 november 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Omwille van begrotingsbesparingen had de vorige regering ingestemd met een verlaging van de overheidpensioenen om die beter af te stemmen op die van de privésctor.

Onder de genomen maatregelen was er de geleidelijke afschaffing van de diplomabonificatie met het oog op de gelijkschakeling van het systeem voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen.

Voor de privésector konden werknemers immers hun studiejaren afkopen tijdens de eerste tien jaren van hun beroepsloopbaan, terwijl die jaren automatisch werden meegeteld voor ambtenaren.

Tijdens een overgangspersiode van drie jaar werd aan iedereen de mogelijkheid geboden om zich met de nieuwe regeling in overeenstemming te brengen via een systeem van voordelige afkoop van studiejaren in het hoger onderwijs. Het tarief werd vastgesteld op 1.500 euro (geïndexeerd) per studiejaar.

Die overgangsperiode loopt ten einde op 30 november 2020.

Pensioenen zijn een federale materie, die evenwel ook van invloed is op de werkgelegenheid. Daarvan zijn sinds de laatste staatshervorming veel aspecten overgedragen aan de Gewesten. Deze vraag is bijgevolg transversaal.

De omvang van de economische en sociale crisis die door de COVID-19-pandemie wordt veroorzaakt, is ongezien. Sinds de uitbraak van de epidemie, bijna een jaar geleden, kreunt de arbeidsmarkt en kampen heel wat zelfstandigen met zware financiële problemen. Het aantal failissementen dreigt in de komende maanden hoog op te lopen.

Het aantal werkzoekenden stijgt ook en tal van gezinnen ondervinden zware financiële problemen in deze tijden van pandemie en lockdown.

Het is dus momenteel en ook de komende maanden voor veel mensen niet aan de orde om het soms aanzienlijke bedrag van de afkoop ook effectief te betalen.

1) Hoeveel personen hebben al hun studiejaren afgekocht? Bezorgt u mij de cijfers per sector (privésector, overheid en zelfstandigen) en per jaar sinds de inwerkingtreding van de maatregel?

2) Is, gelet op de uitzonderlijke omstandigheden die het gevolg zijn van de covidcrisis, een verlenging van de overgangsperiode aan de orde? Zo ja, wat is de duurtijd van die verlenging?

Antwoord ontvangen op 18 december 2020 :

1) Het aantal mensen dat hun studiejaren heeft teruggekocht sinds het begin van de transitieperiode bedraagt:

– werknemersstelsel: 1 452 eind 2018, 3 433 eind 2019, en 5 306 op 31 oktober 2020;

– ambtenarenstelsel: 1 453 eind 2018, 5 742 eind 2019, en 9 326 op 31 oktober 2020;

– voor de zelfstandigen: de vraag van de geachte lid moet worden gericht aan de minister van Middenstand.

2) Ik ben van plan, om de volgende redenen, de overgangsperiode niet te verlengen:

– het einde van de overgangsmaatregelen maakt geen einde aan de mogelijkheid om de studies te regulariseren, maar aan de toepassing van een forfaitair tarief, toegepast ongeacht het jaar van regularisatie. Het is dus altijd mogelijk om studieperiodes te regulariseren, waarbij een rekenrente wordt toegepast voor wie dat meer dan tien jaar na het behalen van het diploma doet;

– mensen die hun studiejaren willen regulariseren, hebben hiervoor drie jaar de tijd gehad tegen dit vaste preferentiële tarief. Voor degenen die officieel een regularisatieverzoek hebben ingediend vóór 1 december, maar niet in staat zijn om hun volledige dossier op tijd af te ronden (impact van Covid-19 op administraties), heeft de Federale Pensioendienst (SFP) blijk gegeven van flexibiliteit zodat ze kan ontbrekende items zelfs na 1 december verzenden.