Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-886

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 24 november 2020

aan de minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal

Hernieuwbare energie - Productie - Europese doelstellingen - Realisatie - Bijkomende maatregelen - Overleg met de Gewesten - Productietekort - Kost - Oplossingen

regenereerbare energie
energieproductie
beleid inzake klimaatverandering
opwarming van het klimaat

Chronologie

24/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/12/2020)
17/12/2020Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-887

Vraag nr. 7-886 d.d. 24 november 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

We weten dat in België het beleid op vlak van energie en milieu over verschillende bestuursniveaus verloopt. Deze vraag behoort dus wel degelijk tot de bevoegdheid van de Senaat door haar transversale aard.

In aansluiting op het Klimaatakkoord van Parijs had België zich er op Europees vlak toe geëngageerd om 13% hernieuwbare energie te behalen tegen 2020. Die doelstelling moest mee de doelstelling van de hele Europese Unie (EU) helpen bereiken om 20% groene energie te produceren tegen eind 2021.

De minister van Energie heeft in haar beleidsverklaring voor de commissie in de Kamer van volksvertegenwoordigers (doc. Kamer nr 55 1610/010) verduidelijkt dat België de Europese doelstelling op het vlak van hernieuwbare energie niet haalt.

Het aandeel van de hernieuwbare energie van België in de energieproductie bereikt maximaal 11,68% tegenover de vooropgestelde 13%. Het grootste tekort is te vinden in het noorden van het land, waar er een tekort is van 1.800 GWh, tegenover een tekort van 1.550 GWh voor het federale niveau en een overschot van 1.465 GWh in Wallonië.

Vlaanderen heeft al laten weten dat het zijn deel van de overeenkomst niet zal nakomen en heeft zijn prognose over zijn totale energieverbruik verhoogd wegens een aantal grote investeringen in de haven van Antwerpen. De factuur zou kunnen oplopen tot tientallen miljoenen euro.

Met een aandeel van 54,6% hernieuwbare energie is Zweden Europese koploper op dat vlak, terwijl België tot de slechtste leerlingen behoort.

1) De lidstaten die de doelstelling in 2020 niet halen moeten bijkomende maatregelen treffen het daaropvolgende jaar. Welke maatregelen worden op korte termijn gepland voor 2021?

2) Eind december 2020 moet België zijn Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030 aan Europa voorleggen. Welke actieplannen zal u uitwerken om dat plan bij te werken? De Europese doelstelling wordt uitgesplitst over de federale staat en de Gewesten. Bent u samengekomen met de deelstaten om een akkoord te sluiten over de Europese doelstellingen voor de volgende jaren?

3) Het totale productietekort bedraagt meer dan 2000 GWh. Dat zou het federale niveau 31 miljoen euro kunnen kosten. Kunt u dat cijfer bevestigen? Welke oplossing stelt u voor om dat budgettaire tekort te dichten?

4) Kan België zich niet baseren op de good practices van andere landen om de Europese doelstelling op het vlak van hernieuwbare energie in 2030 te bereiken?

Antwoord ontvangen op 17 december 2020 :

De meeste vragen hebben betrekking op de bevoegdheden van de minister van Energie. We verwijzen die vragen graag door naar haar voor antwoord.

Wat de tweede vraag betreft kan ik meegeven dat er op 3 december 2020 een Nationale Klimaat Commissie is samengekomen op mijn initiatief. Alle entiteiten hebben daar het engagement uitgesproken om voor november 2021 een nieuwe samenwerkingsakkoord te onderhandelen voor de periode 2021-2030, voor de verdeling van de Europese klimaat- en energiedoelstellingen en andere verplichtingen en baten verbonden aan het klimaat- en energiebeleid.