Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-881

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 24 november 2020

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding

European Long Term Investment Fund (ELTIF) - Label - Stimuleren in België - Doelstellingen - Initiatieven - Termijn

kwaliteitsmerk
investering
icbe-fonds
Europees Investeringsfonds
duurzame ontwikkeling

Chronologie

24/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/12/2020)
20/1/2021Antwoord

Vraag nr. 7-881 d.d. 24 november 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: het klimaat en de milieudoelstellingen zijn een gedeelde uitdaging en verantwoordelijkheid.

De Europese Unie creëerde in 2015 het statuut van Europese langetermijnbeleggingsinstellingen (European Long Term Investment Fund – ELTIF). Het gaat om een specifiek label dat aan een beleggingsproduct kan worden gekoppeld. De fondsen kunnen er rechtstreeks projecten of bedrijven mee financieren. Doelstelling van ELTIF's is projecten te financieren die bijdragen tot een duurzamere maatschappij. De Europese verordening is van toepassing sinds 9 december 2015.

Volgens de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (Financial Services and Markets Authority – FSMA) heeft vijf jaar later geen enkele marktspeler voor het statuut van Belgische ELTIF geopteerd. In Frankrijk, Luxemburg en Italië is het label wel al goed ingeburgerd.

Daarom volgende vragen:

1) Heeft de geachte minister weet van het nihil gebruik van het ELTIF-label in België? Wat is volgens hem de reden?

2) Heeft hij de ambitie om het gebruik van het ELTIF-label in België te stimuleren?

a) Welke doelstellingen wenst hij hiermee te bereiken?

b) Welke (wetgevende) initiatieven zal hij hiertoe nemen?

c) Op welke termijn?

Antwoord ontvangen op 20 januari 2021 :

1) Het statuut van de Europese langetermijnbeleggingsinstellingen («European Long Term Investment Fund», ELTIF) heeft in Europa tot nu toe nog geen groot succes gekend. Sinds de creatie van het regelgevend kader in 2015, zijn volgens het register van het Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) slechts 28 ELTIFs opgericht. De ELTIFs zijn opgericht in Luxemburg (10), Frankrijk (11), Italië (5) en Spanje (2). Volgens de Europese Commissie bedragen de totale activa onder beheer niet meer dan 2 miljard euro.

Er zijn verschillende elementen die het lage aantal opgerichte en verhandelde ELTIFs kunnen verklaren.

De ELTIF is een alternatieve instelling voor collectieve belegging (AICB) die beheerd moet worden door een vergunde Europese AICB-beheerder in overeenstemming met de AIFM richtlijn (richtlijn 2011/61/EU van het Europees Parlement en de Raad van 8 juni 2011 inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen en tot wijziging van de richtlijnen 2003/41/EG en 2009/65/EG en van de verordeningen (EG) nr. 1060/2009 en (EU) nr. 1095/2010). Een AICB-beheerder is onderworpen aan strikte voorwaarden en verplichtingen en staat onder prudentieel toezicht van de toezichthouder van de lidstaat waarin hij is gevestigd.

Het gebruik van de ELTIFs kan interessant zijn omdat deze genieten van een Europees paspoort voor verhandeling in andere lidstaten aan niet-professionele beleggers. Toch zijn er verscheidene kenmerken, onder meer met het oog op de bescherming van niet-professionele beleggers, die de verhandeling aan deze laatste kunnen beperken. Zo kan onder meer worden gewezen op het feit dat niet-professionele beleggers pas kunnen intreden vanaf een minimum inschrijvingsbedrag van 10 000 euro. Bovendien is een ELTIF in principe opgericht voor een bepaalde duur, waardoor beleggers in de meeste gevallen geen terugbetalingen kunnen vragen vóór het eind van de levensduur; aangezien een ELTIF een langetermijnbelegging is, kan deze hierdoor niet geschikt zijn voor veel niet-professionele beleggers.

2) Omwille van het feit dat de ELTIF nog niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, wordt op Europees niveau bekeken hoe het regelgevend kader kan aangepast worden om de ELTIF aantrekkelijker te maken en heeft de Europese Commissie met dit doel een openbare consultatie opgestart.

Als minister van Financiën steun ik het initiatief van de Europese Commissie en meen ik dat het nuttig is om eerst het resultaat van de openbare consultatie af te wachten alvorens specifieke maatregelen op nationaal niveau te ontwikkelen.