Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-865

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 20 november 2020

aan de vice-eersteminister en minister van Economie en Werk

Coronacrisis - Horecasector - AB InBev - Huur verschuldigd door de uitbaters - Behoud - Overleg met de sector - Steunmaatregelen (Covid-19)

epidemie
horecabedrijf
overheidssteun
huurcontract van een winkel

Chronologie

20/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/12/2020)
18/12/2020Antwoord

Vraag nr. 7-865 d.d. 20 november 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

De Gewesten zijn bevoegd voor de bepalingen inzake huurcontracten. Die kunnen verschillend zijn van het gemeen recht, waarvoor de federale wetgever bevoegd blijft. Bijgevolg zal een verhuurder (handelshuurder, pachter of huurder als hoofdverblijf) die eigendommen bezit in de verschillende Gewesten zich goed moeten informeren aangezien hij te maken kan krijgen met verschillende wetgevingen. Daarom is deze vraag transversaal en behoort ze tot de bevoegdheid van de Senaat.

Ik heb vernomen dat brouwerij AB InBev de betaling van de huur door haar caféhouders zal blijven vorderen tijdens de tweede golf van het coronavirus, in tegenstelling tot wat ze gedaan had in de lente van 2020.

Zoals u zich wellicht herinnert, was de brouwerij de café-uitbaters tijdens de eerste golf te hulp gekomen door af te zien van de huur voor de maand april 2020.

Hoewel nieuwe maatregelen die de sector rechtstreeks treffen sinds 16 oktober 2020 in werking zijn getreden, kondigt AB InBev aan dat ze geen vrijstelling van huur meer zal verlenen aan de uitbaters.

De brouwerij voegt er wel aan toe dat ze de mogelijkheden zal onderzoeken voor afbetalingsplannen voor haar cliënten, maar toch vind ik die maatregel van de brouwerij totaal ongepast, rekening houdend met de enorme moeilijkheden die de uitbaters ondervinden.

AB InBev zegt ook de horecasector te willen blijven steunen, maar ziet de brouwerij niet in dat het onmogelijk is voor haar clienten om in de huidige omstandigheden de huur te blijven betalen?

Werd er contact opgenomen met de sector om te zoeken naar mogelijke manieren om de betrokken uitbaters echt te ondersteunen? Beschikt u over bijkomende informatie daarover? Wat is de stand van zaken?

Antwoord ontvangen op 18 december 2020 :

Ik heb vernomen dat AB Inbev tijdens de tweede golf van de pandemie verklaard heeft dat het niet langer kon afzien van de betaling van huur voor gebouwen die het verhuurt aan café- en restaurantuitbaters. De brouwerij is echter naar verluidt bereid om van geval tot geval over afbetalingsplannen te onderhandelen.

Tevens is het juist dat sinds de zesde Staatshervorming de specifieke regels betreffende de commerciële huur onder de bevoegdheid van de Gewesten vallen. Maatregelen zoals een mogelijk uitstel, vermindering of kwijtschelding van de huur vallen daarom onder de verantwoordelijkheid van deze overheden.

Vervolgens wil ik eraan herinneren dat de horecasector reeds een reeks maatregelen heeft genoten die op federaal niveau zijn genomen. Er is in een eenmalige subsidie van 167 000 000 euro voorzien voor het Sociaal Waarborgfonds voor de horeca. Zo kunnen werknemers die enkele maanden tijdelijk werkloos zijn ook een volledige eindejaarsuitkering ontvangen. De hotels en restaurants zijn vrijgesteld van de jaarlijkse bijdrage aan het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Sinds 13 maart 2020 zijn bedrijven niet langer verplicht om een wijziging van hun registratie aan te vragen bij de Kruispuntbank van ondernemingen wanneer ze overschakelen op het bereiden van afhaalmaaltijden. Daarnaast kunnen werkgevers vanaf 17 juli 2020 hun werknemers een consumptiecheque bezorgen die kan worden gebruikt voor aankopen of consumptie in de horeca.