Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-856

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 18 november 2020

aan de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing

Halle-Vilvoorde - Politie - Federaal interventiekorps - Afschaffing - Compensatie - Concrete plannen - Ondersteuning

politie
personeelsbeheer
gemeentepolitie
provincie Vlaams-Brabant

Chronologie

18/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 17/12/2020)
17/12/2020Antwoord

Vraag nr. 7-856 d.d. 18 november 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: de vraag kadert in het beleid rond de activiteiten van de federale politie in Vlaams-Brabant, specifiek over de mogelijke afschaffing van het federaal interventiekorps te Halle-Vilvoorde.

De jongste weken komen verschillende berichten mijn richting uit over een eventuele afschaffing van het federaal interventiekorps te Halle-Vilvoorde. Deze mogelijke afschaffing of hervorming baart verschillende burgemeesters in dit arrondissement grote zorgen. Zij vrezen voor een dubbel negatief effect wanneer dit korps effectief zou verdwijnen:

– enerzijds zouden een aantal federale politietaken niet meer rechtstreeks op het terrein opgenomen, noch uitgevoerd kunnen worden;

– anderzijds dreigt de federale ondersteuning helemaal weg te vallen waardoor de lokale operationele mensen meer taken en opdrachten krijgen. Rekening houdend met het structureel tekort aan politiemensen dreigt hiermee de werkdruk te hoog te worden.

Vanuit het toekomstforum Halle-Vilvoorde werd er hierover al een brief gestuurd naar de geachte minister. Graag had ik wat meer informatie gehad over deze concrete plannen.

1) Wat zijn de concrete plannen rond de mogelijke afschaffing van het federaal interventiekorps in Halle-Vilvoorde? Wat is hiervoor de aanleiding en hoe zal de afbouw verlopen?

2) Op welke manier zullen de lokale politiezones in Halle-Vilvoorde vervolgens gecompenseerd worden inzake middelen, personeel, bovenlokale hulp, enz.?

In het nieuwe federale regeerakkoord worden er meer middelen vrijgemaakt voor politie en Justitie. Verder staat dat duidelijk vermeld dat er gewerkt zal worden aan de versterking van de politiediensten, bijkomende aanwervingen en de versterking van de bestuurlijke handhaving.

3) Heeft de geachte ministers al concrete plannen over de verdeling van de nieuwe middelen? Zo ja, graag een overzicht. Zo neen, graag een huidige stand van zaken.

4) Op welke manier beoogt ze de politiezones in het arrondissement extra te ondersteunen, rekening houdend met hun ligging (Vlaamse Rand, centrumfunctie, en dergelijke), de concurrentie met Brussel, de bijkomende noodzakelijke veiligheid in functie van onze nationale luchthaven, enz.

Antwoord ontvangen op 17 december 2020 :

1) Momenteel vindt er inderdaad een denkoefening plaats met betrekking tot de optimalisatie van de capaciteit van de federale reserve. De aanwervingsstrategie, toegepast in de maanden juli en augustus kaderden binnen deze denkoefening. Er werd vandaag echter nog geen enkele beslissing genomen aangaande een eventuele reorganisatie van de gedeconcentreerde reserves (CIK). Een afschaffing van enige CIK is momenteel dus ook niet aan de orde. De werkzaamheden om de capaciteit van de CIK’s op te vullen worden voortgezet. In dat raam, wordt de totaliteit van de door de directeurs-coördinatoren gevraagde plaatsen gepubliceerd in de komende mobiliteit (05/20).

2) De lokale politiezones van Halle-Vilvoorde kregen tot heden geen formele kennisgeving van enige aanpassing van het dienstenaanbod op niveau van de CIK’s.

Mijn beleidsverklaring vermeldt geen enkele intentie om de huidige organisatie van de federale politie en meer specifiek haar structuren en dienstenaanbod aan te passen.

Op dit ogenblik, in een periode met een personeelstekort bij de politiediensten van Halle-Vilvoorde, is de ondersteuning van het CIK noodzakelijk om de dienstverlening aan de burger inzake Covid-handhaving en (vooral buiten Covid) de functionaliteit «openbare orde» (PLP10) te blijven garanderen.

Daarenboven komt dat het CIK de lokale politiezones à rato van 10 % ondersteunt in de uitvoering van de diensten «justitiepaleis».

Halle-Vilvoorde is een regio waar traditioneel veel evenementen worden georganiseerd en worden omkaderd door de lokale politie. Vaak is er op het grondgebied van een gemeente een samenloop van verschillende evenementen of betreft het een evenement op het grondgebied van verschillende politiezones (bijvoorbeeld: wielerwedstrijd), waarbij ondersteuning inzake MFO2 onontbeerlijk is. Ook in het kader van de transmigratie-problematiek en de inzet op de recreatiecentra is een eigen dynamisch CIK een grote meerwaarde.

Het is dus noodzakelijk dat de beschikbaarheid en het dienstenaanbod van een gedeconcentreerd CIK (met terreinkennis en kennis van de Nederlandse taal) in de toekomst gegarandeerd blijft.

3) & 4) Wat betreft de lokale politie, voorziet het regeerakkoord een herziening van de federale financiering. Ik beoog een nieuw en globaal financieringsmodel dat transparant en duurzaam is. De uitwerking van zo’n model vereist een grondige en veelzijdige benadering. Gezien de complexiteit zal de uitwerking van zulk model enige tijd vergen. Het heeft op dit moment uiteraard weinig zin vooruit te lopen op de resultaten.

Er is nog geen definitieve beslissing genomen over het al dan niet vrijmaken van extra budget voor de federale financiering van de lokale politie.