Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-830

van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) d.d. 12 november 2020

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding

Sterilisatie van katten - Verlaging van de belasting over de toegevoegde waarde (btw) - Termijn - Overleg met de autoriteiten van de Europese Unie (EU) - Stand van zaken

huisdier
BTW-tarief
richtlijn (EU)
welzijn van dieren

Chronologie

12/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 17/12/2020)
24/11/2020Antwoord

Vraag nr. 7-830 d.d. 12 november 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Sinds 2014 valt dierenwelzijn grotendeels onder de bevoegdheid van de Gewesten. Sommige aspecten vallen echter nog onder de bevoegdheid van de federale Staat. Aangezien dit thema transversaal is, is de Senaat ten volle bevoegd om het te behandelen.

De voorbije jaren hebben de verschillende Gewesten in ons land een aantal concrete maatregelen moeten nemen om het probleem aan te pakken van de sterke toename van het aantal geboortes van kittens in België.

Zo is in het Waals Gewest sinds 1 november 2017, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sinds 1 januari 2018 en in het Vlaams Gewest sinds 1 april 2018, elke burger die een kat heeft verplicht ze te laten steriliseren.

Door de dringendheid van de situatie was een dergelijke maatregel meer dan nodig, vooral nu door de toename van het aantal jonge katjes de dierenopvangcentra nog sterker overbevolkt raken, en het aantal achtergelaten katten en zwerfkatten stijgt.

Ondanks de verschillende beleidsmaatregelen, zijn nog veel inspanningen nodig. In dat kader heeft de Kamer van volksvertegenwoordigers op 25 april 2019 een wetsvoorstel aangenomen met het oog op een vermindering van de belasting over de toegevoegde waarde (btw) voor de sterilisatie van katten door een erkend dierenarts (dat voorstel werd de wet van 6 juni 2019 tot wijziging van koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en de diensten bij die tarieven, doc. Kamer nr 54 3711/005)

Die maatregel zal ongetwijfeld leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal gesteriliseerde katten, en dus een betere opvolging van de wetgeving. Dat zorgt er ook voor dat het risico op schendingen van het dierenwelzijn vermindert.

Hoewel de tekst aangenomen is, moet het wetsvoorstel nog verdedigd worden op Europees niveau, waar de bevoegde minister de verschillende aanvragen voor btw-tariefverlagingen moet kunnen motiveren bij de Europese Commissie.

In het licht van deze problematiek, wens ik u de volgende vragen te stellen:

1) Wat is de stand van zake op Europees vlak? Werd er al contact genomen met de Europese autoriteiten na de goedkeuring, op 25 april 219 van het voorstel dat uitgemond is in de wet van 6 juni 2019 tot wijziging van koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en de diensten bij die tarieven?

2) Zo ja, kunt u me de resultaten van het contact met de autoriteiten van de Europese Unie (EU) meedelen? Welke feedback kunt u ons geven na die discussies?

3) Is het denkbaar dat de btw-verlaging tot 6% voor de sterilisatie van katten snel wordt ingevoerd? Zo ja, binnen welke termijn?

Antwoord ontvangen op 24 november 2020 :

Op basis van de huidige bepalingen van richtlijn 2006/112/EG, kunnen de lidstaten uitsluitend een verlaagd tarief van de belasting over de toegevoegde waarde (btw) toepassen op de categorieën van leveringen van goederen en diensten die zijn vermeld in een limitatieve lijst opgenomen in bijlage III van deze btw-richtlijn).

Er bestaat geen enkele formele procedure van voorafgaandelijke kennisgeving of akkoord, op grond waarvan lidstaten zouden kunnen gemachtigd worden door de Europese Commissie om af te wijken van de huidige Europese bepalingen inzake btw-tarieven.

De Europese Commissie wenst de bestaande bepalingen inzake verlaagde btw-tarieven evenwel grondig te hervormen en heeft aldus een voorstel in die zin uitgewerkt. Op basis van de tekst van het voorstel zouden lidstaten een verlaagd btw-tarief kunnen toepassen op alle leveringen van goederen en diensten, behoudens voor diegene die opgenomen zijn op een heel beperkte en limitatieve lijst. Op die manier zou het basisprincipe van de huidige Europese regeling dus worden omgekeerd.

Tijdens de onderhandelingen met betrekking tot deze hervorming, met name in de bevoegde technische werkgroep op raadsniveau, hebben mijn diensten de vraag rond de sterilisatie van katten al aan de orde gesteld.

De discussies op het niveau van de Raad op basis van dit voorstel, zijn al drie jaar bezig en verlopen bijzonder moeizaam. De lidstaten zijn inderdaad zeer verdeeld over het principe van het opstellen van een positieve of een negatieve lijst. Het is dan ook moeilijk te voorspellen binnen welke termijn het voorstel van de Europese Commissie zou kunnen worden goedgekeurd en of het uiteindelijke compromis een verlaagd btw-tarief voor de sterilisatie van katten zal toelaten.

Een voorstel van de Europese Commissie inzake btw kan immers slechts goedgekeurd worden met unanimiteit van stemmen van de lidstaten en de meningsverschillen over de principes opgenomen in het voorstel zijn nog steeds groot.