Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-816

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 9 november 2020

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, belast met de Nationale Loterij, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing

Georgië - Afschaffing visumplicht - Toename van het aantal asielaanvragen

Georgië
toelating van vreemdelingen
paspoort
politiek asiel

Chronologie

9/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/12/2020)
14/1/2021Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 7-132

Vraag nr. 7-816 d.d. 9 november 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vreemdelingenbeleid is een transversale aangelegenheid omdat inburgering een deelstaatbevoegdheid is.

Op 28 maart 2017 werd de visumplicht voor Georgië afgeschaft voor houders van biometrische paspoorten. Dit heeft kennelijk een aanzienlijke stijging van het aantal asielaanvragen uit dat land teweeg gebracht. In 2015 waren uit dat land 299 asielaanvragen, in 2016 242, in 2017 468, en in 2018 695.

1) Klopt het dat er een verband bestaat tussen de toename van het aantal asielaanvragen uit dat land en de vrijstelling van visumplicht? Zo neen, aan welke factoren is deze stijging dan wel te wijten?

2) Indien dit klopt, is u dan van oordeel dat deze vrijstelling moet worden afgeschaft?

3) Worden ter zake initiatieven genomen?

Antwoord ontvangen op 14 januari 2021 :

1) Hieronder vindt u een overzicht van het aantal asielaanvragen ingediend door onderdanen van Georgië per jaar:

Jaar

2015

2016

2017

2018

2019

2020 (jan – okt)

Aantal

299

242

468

695

563

224

Sinds 15 februari 2019 staat Georgië op de lijst van veilige landen. Voor onderdanen van deze landen, wordt verondersteld dat een internationale bescherming niet nodig is, de procedure wordt versneld. Deze lijst laat toe om tegenwerk te bieden aan de stijging van de misbruiken en ongegronde verzoeken om internationale bescherming door onderdanen van derde landen die genieten van de visumvrijstelling. Er kan worden opgetreden tegen een stijging van het aantal verzoeken om internationale bescherming, rekening houdende met de mensenrechten in deze landen en de individuele situatie van iedere verzoeker.

2) Voorlopig ben ik van oordeel dat de vrijstelling van de visumplicht mag behouden blijven omwille van de volgende redenen:

– de instroom is beheersbaar en evolueert niet in een constant groeiende lijn;

– er is een zeer goede samenwerking met de Georgische overheden voor de terugname van hun eigen onderdanen;

– in het recent gepubliceerde (derde) rapport van de Europese Commissie (juli 2020) onder het visasuspensiemechanisme staat dat ongegronde asielaanvragen ingeval van Albanië en Georgië een bezorgdheid blijven, maar de eindconclusie is toch dat deze landen blijven voldoen aan de visumliberaliseringsvereisten.

3) De volgende initiatieven moeten de illegale migratie vanuit Georgië afremmen:

– Georgië wordt beschouwd als een veilig land. Daardoor worden de verzoeken tot internationale bescherming versneld afgehandeld. Gekoppeld aan een snelle terugkeer (Georgië antwoordt meestal binnen de vijf werkdagen, zelfs binnen de achtenveertig uur op de Belgische overnamevraag) is dit een goed instrument om een ontradend effect te creëren;

– aan de grens blijven de controles op binnenkomst onverminderd. Sedert de visumliberalisering zijn de terugdrijvingen aan de grens verhoogd;

– de dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) draagt ook bij tot informatiecampagnes. Naast een eigen campagne in 2016, neemt de DVZ deel aan een Georgische informatiecampagne. In februari 2020 nog vond een zending van DVZ plaats ter ondersteuning van de informatie- en preventieactiviteiten door de Georgiërs georganiseerd.