Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-694

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 9 november 2020

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en de Federale Culturele Instellingen

Koninklijke Muntschouwburg - De Munt - Renovatie - Vertraging - Gevolgen voor de samenwerking met de Gemeenschappen

dramatische kunst
culturele organisatie
taalgebruik
verbetering van woningen
openbaar gebouw

Chronologie

9/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/12/2020)
24/12/2020Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 7-52

Vraag nr. 7-694 d.d. 9 november 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De renovatiewerkzaamheden van de Munt, de nationale opera, heeft veel vertraging opgelopen.

Uiteraard zijn er goede samenwerkingen tussen de culturele federale instellingen en de Gemeenschappen. Cultuur is bij uitstek een gemeenschapsaangelegenheid.

Ook voor wat betreft de Munt zijn er tal van samenwerkingen.

De realisatie van de herstellingswerken aan de Munt werd veelvuldig uitgesteld. Uiteraard had dit gevolgen voor de samenwerking met de Gemeenschappen en met andere operahuizen in ons land.

Blijkbaar had echter ook een taalkwestie te maken met deze vertraging. Uiteraard moet door de federale culturele instellingen de taalwetgeving correct nageleefd worden, wat vanzelfsprekend zeer direct gevolgen heeft voor het beleid van de Gemeenschappen in ons land en hun cultuurbeleid in het tweetalig gebied Brussel Hoofdstad.

1) Kan de geachte minister mij meedelen hoelang de heropening van de Munt werd uitgesteld?

2) Welke invloed had dit op de programmatie van de Koninklijke Muntschouwburg?

3) Welke gevolgen had dit voor de samenwerking met de gemeenschapsinstellingen of met organisaties die door de Gemeenschappen gesubsidieerd worden?

4) Lag er een vertaalfout aan de basis van deze vertraging? Zo ja, welke vertaalfout lag er aan de basis van de vertraging van de renovatiewerkzaamheden?

5) Wie was er verantwoordelijk voor deze vertraging?

Antwoord ontvangen op 24 december 2020 :

1) Ongeveer 18 maanden.

2) De volledige programmering werd herzien. Sommige producties werden aangepast aan het verblijf in de voorlopige tent in Tour & Taxis (bijvoorbeeld Butterfly en Het Sluwe Vosje), sommige werden uitgesteld omdat ze te groots waren voor de tent (Lohengrin en Lucio Silla bijvoorbeeld), andere producties konden gewoon doorgaan (Capriccio en MacBeth) en nog andere werden voor de gelegenheid nieuw geprogrammeerd voor de tent (Aida, De Gouden Haan en Sweeney Todd). Op geen enkel moment werd het aanbod voor het publiek onderbroken.

3) Geen. De samenwerkingsovereenkomsten met de gemeenschappen zijn gewoon blijven doorlopen in andere locaties dan de Munt.

4) Er stond inderdaad een vertaalfout in de eerste versie van het bestek, opgemaakt door de Regie der gebouwen, die een eerste vertraging van de start van de werken verklaart. Er was een mogelijk interpretatieverschil tussen de Nederlandse en Franse tekst over de vereiste ervaring die de aannemer van werken diende aan te tonen. Daarop werd besloten de procedure te herbeginnen. Deze vertaalfout was maar één van de oorzaken. De voornaamste oorzaak lag, tijdens de uitvoering van de renovatiewerken, in een geschil tussen de bouwheer (de Regie der gebouwen), de aannemer en een onderaannemer over de keuze van technische installaties voor de scène.

5) Er loopt een procedure tussen de Regie der gebouwen, de aannemer en enkele onderaannemers om de verantwoordelijkheden te bepalen.