Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-680

van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) d.d. 29 september 2020

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Coronacrisis - Alcoholgel - Toelating om op de markt te brengen - Lijst van toegelaten producten - Non-conforme producten - Risicobeperking - Maatregelen (Covid-19)

epidemie
infectieziekte
verkoopvergunning
farmaceutisch product
kwaliteit van het product

Chronologie

29/9/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/10/2020)
1/10/2020Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 7-755

Vraag nr. 7-680 d.d. 29 september 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Aangezien gezondheid een bevoegdheid is van zowel de federale overheid als de Gemeenschappen en Gewesten is dit een transversale vraag die binnen de bevoegdheid van de Senaat valt.

Sinds de opflakkering van de gezondheidscrisis vanwege Covid-19 is de verkoop van ontsmettende alcoholgels enorm toegenomen, in die mate zelfs dat in maart 2020 de schaarste in België steeds erger werd.

Vandaag neemt de verkoop van dergelijke gels nog steeds toe en het aanbod volgt de vraag op de markt. Verbruikers hebben de keuze tussen een veelheid aan producten die op verschillende plaatsen te koop zijn over heel het grondgebied.

In België behoren alcoholgels voor het ontsmetten van de handen tot de groep van biociden. Om in de handel te kunnen gebracht worden, moet de gel een officiële toelating krijgen en opgenomen worden op een definitieve of tijdelijke lijst die zes maanden geldig is, gelet op de dringende noodzaak van de strijd tegen het coronavirus.

In een dossier van Test-Aankoop van 26 augustus 2020 wees de verbruikersorganisatie erop dat sommige alcoholgels die op de markt zijn geen toelating hebben.

Wat ook blijkt is dat biociden, vanwege hun ontsmettende werking, schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Verkeerd gebruik en gebrekkige kennis van het product evenals een onaangepaste concentratie kunnen ook nefast zijn.

De officiële lijsten van biociden kunnen derhalve nuttig zijn voor de consument. Volgens sommige waarnemers zijn die lijsten evenwel veel te lang en daardoor onduidelijk.

Gelet op al die elementen wil ik u de volgende vragen stellen:

1) Wordt een vereenvoudiging van de lijsten van «officiële» en «tijdelijke» biociden overwogen of gepland?

2) Zo niet, is er een mogelijkheid om een vereenvoudigde lijst als «bijlage» bij het officieel basisdocument te voegen?

3) Welke mechanismen kunnen momenteel worden ingezet om het risico te beperken dat er biociden op de markt worden aangetroffen die over geen enkele toelating beschikken?

4) Hoeveel alcoholgels moesten de voorbije zes maanden van de markt gehaald worden wegens gebrek aan toelating?