Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-672

van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) d.d. 22 september 2020

aan de minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling

Paarden - Verminkingen - Onrustwekkende stijging in Frankrijk - Cijfers voor België - Preventieve maatregelen

paardachtige
welzijn van dieren

Chronologie

22/9/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/10/2020)
1/10/2020Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 7-797

Vraag nr. 7-672 d.d. 22 september 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Sinds 2014 behoort dierenwelzijn tot de bevoegdheden van de deelstaten. Materies als de handel in exotische en wilde soorten en de normen met betrekking tot de gezondheid van dieren komen echter nog toe aan het federale niveau. De materie is bijgevolg transversaal en dus is de Senaat ten volle bevoegd om dit thema te behandelen.

In Frankrijk is de voorbije maanden en vooral in de loop van augustus 2020 het aantal meldingen van verminkingen aan paarden aanzienlijk toegenomen. Dergelijke daden werden in het verleden al vastgesteld, maar de feiten van augustus 2020 onderstrepen de omvang de dringendheid van het probleem.

Voor het jaar 2020 zijn nu al meer dan dertig onderzoeken geopend bij onze Franse buren. De eigenaars en de onderzoekers staan voor een raadsel met betrekking tot die duistere praktijken en begrijpen de reden van dergelijke handelswijze niet.

De eigenaars, de onderzoekers, lokale organisaties, het centrale bureau voor de bestrijding van aantastingen van het milieu en de volksgezondheid en de Franse paardrijvereniging organiseren zich tegen de wreedheden, maar de schuldigen zijn vaak moeilijk op te sporen. Waakzaamheid en preventie zijn dus absoluut geboden.

In de aanpak van het onderzoek vond Frankrijk het ook nodig om andere Europese landen te waarschuwen voor het gevaar voor de verspreiding van dergelijke daden naar het buitenland.

In het licht van deze zo zorgwekkende problematiek wou ik u de volgende vragen stellen:

1) Werd er de voorbije weken en maanden in België een stijging van het aantal verminkingen aan paardachtigen vastgesteld? Zo ja, hoe groot is die stijging?

2) Welke specifieke maatregelen worden momenteel genomen om het risico op verminkingen aan paardachtigen te verminderen?

3) Worden er op korte termijn preventiecampagnes gepland rond verminkingen aan paarden?