Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-668

van Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) d.d. 22 september 2020

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Medische incidenten - Klachten - Cijfers - Aansprakelijkheidsrecht bij medische incidenten - Transparantie - Fonds voor medische ongevallen - Werking

medisch recht
medische fout
rechtsingang
officiële statistiek
Fonds voor medische ongevallen

Chronologie

22/9/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/10/2020)
1/10/2020Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-667
Heringediend als : schriftelijke vraag 7-753

Vraag nr. 7-668 d.d. 22 september 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit het boek «Justice in time» van Simon Deryckere blijkt dat er tot op heden geen accurate cijfers zijn van het aantal medische incidenten in ons land. Uit internationaal onderzoek blijkt evenwel dat het fenomeen zorgwekkend vaak voorkomt. Zo wordt berekend dat in de Verenigde Staten (VS) jaarlijks gemiddeld 60 000 mensen overlijden ingevolge een vermijdbaar medisch incident. De federale overheidsdienst (FOD) Gezondheidszorg stelt dat de situatie bij ons niet wezenlijk verschilt van deze in het buitenland. Omgerekend zou dit neerkomen op minstens 2 000 vermijdbare overlijdens.

Uiteraard dient men met dergelijke cijfers zeer voorzichtig te zijn. Enerzijds is de gezondheidszorg in de VS fundamenteel anders georganiseerd. Anderzijds is het wel zo dat in de VS op veel systematischere wijze incidenten worden gemeld. In Nederland werd zeer recent begroot dat het gaat om 1 000 overlijdens per jaar en 10 000 mensen met een blijvend letsel. Ook bij ons gaat het derhalve – ook bij een voorzichtige raming – om circa 5 000 slachtoffers. Om in perspectief te plaatsen, er zijn circa 1 200 000 ziekenhuisopnames per jaar. In 99,6 % van de gevallen loopt het dus wel goed. Iemand een beter rapport? Maar u zal maar in de verkeerde groep zitten.

Met medische incidenten wordt gedoeld op alle gevallen van onbedoelde schade, zowel de gevallen waarbij de schade onvermijdbaar is als deze waarbij de schade wel vermijdbaar is. Uiteraard kunnen enkel die laatste desgevallend als een fout worden aangemerkt. De eersten betreffen louter complicaties. Het onderscheid tussen beiden is in de praktijk evenwel vaak zeer moeilijk te maken en vormt in voorkomend geval dan ook het voorwerp van een lang deskundigenonderzoek. Zo kan een infectie met een ziekenhuisbacterie in een bepaald geval onvermijdbaar zijn en in ander vermijdbaar.

Wanneer mensen slachtoffer zijn van een medisch incident laat ons aansprakelijkheidsrecht het afweten, zowel in rechte als in feite. Gaat het immers om een loutere complicatie, voorziet het gemeen aansprakelijkheidsrecht niet in een duidelijke vorm van herstel. Gaat het om een werkelijke fout, wacht een jarenlange lijdensweg van complexe en dure expertises. De meesten haken af nog voor het begonnen is.

Uit het boek «Justice in time» van Simon Deryckere blijkt dat Het Fonds voor medische ongevallen wel op justitie lijkt. «Waiting is her middlename.» Negen jaar na haar oprichting, moet worden vastgesteld dat een procedure via het Fonds niet per se sneller verloopt dan via Justitie. Bovendien is er blijkbaar een achterstand van 2 430 dossiers. Aan het huidige tempo duurt het nog 18,5 jaar vooraleer de huidige achterstand wordt weggewerkt…

Wat betreft het transversaal karakter van de vraag: het betreft een transversale aangelegenheid met de Gemeenschappen. Er zijn verschillende instanties bevoegd voor het justitiebeleid. De Gemeenschappen zijn namelijk bevoegd voor het vervolgingsbeleid, jeugdsanctierecht, eerstelijns juridische bijstand en justitiehuizen. Het is echter de federale overheid die bevoegd is voor de organisatie van het Belgische gerecht. Zo is de federale minister van Justitie bevoegd voor het gevangeniswezen, de administratieve rechtscolleges en de rechterlijke orde.

Graag had ik hieromtrent dan ook een antwoord gekregen op volgende vragen:

1) Hoeveel medische incidenten zijn er gerapporteerd in 2019? Wat waren de voornaamste medische fouten?

2) Wanneer zal het activiteitenverslag 2019 van het Fonds voor medische ongevallen gepubliceerd worden?

3) Hoeveel medische klachtenprocedures werden opgestart in 2019?

4) Gaat u meer transparantie creëren inzake het aansprakelijkheidsrecht bij medische incidenten? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet?

5) Gaat u het Fonds voor medische ongevallen efficiënter en effectiever maken? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet? Waarom werkt het Fonds zo traag? Wat is de oorzakelijke factor?

6) Bij ernstige medische schade met aansprakelijkheid verzoekt het Fonds dat de verzekeraar van de zorgverstrekker een voorstel zou doen. Oordeelt het Fonds dat dit voorstel ontoereikend is, dan doet het zelf een voorstel. Maar dit voorstel is niet-bindend. Gaat u het voorstel van het Fonds wel bindend maken? Zo ja, wanneer? Zo neen, waarom niet?