Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-666

van Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) d.d. 22 september 2020

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie, belast met de Regie der gebouwen, en minister van Europese Zaken

Notaris-vereffenaar - Naleving van de termijnen - Controle door de rechter - Cijfers - Mogelijke ambtshalve controle - Artikel 1220 van het Gerechtelijk Wetboek - Aanpassing

notaris
rechtsvordering
liquidatie van een onderneming
faillissement

Chronologie

22/9/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/10/2020)
1/10/2020Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 7-783

Vraag nr. 7-666 d.d. 22 september 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Artikel 1220 van het Gerechtelijk Wetboek stelt dat: «Indien de notaris-vereffenaar niet binnen de met toepassing van artikel 1217 overeengekomen of wettelijk bepaalde termijnen handelt, kan elk van de partijen bij gewone brief neergelegd bij of gericht aan de rechtbank die de notaris-vereffenaar heeft aangesteld, om de oproeping van de notaris-vereffenaar en de partijen verzoeken.»

De wetgever heeft immers nagelaten de zinsnede te voorzien dat de rechter ambtshalve de naleving van de termijnen door de notaris controleert (artikel 1220 van het Gerechtelijk Wetboek). Nu gebeurt deze controle op het respecteren van de termijnen door de notaris enkel door partijen. Dit ondergraaft evenwel volledig de bedoeling van de wet. Partijen durven – begrijpelijkerwijze – immers niet aandringen uit schrik dat dit zou doorwerken op de inhoud van de beslissingen van de betrokken notaris. Bovendien beschikken zij niet over enig drukkingsmiddel. Deze ambtshalve controle is er ten andere wel in Frankrijk, waar zowel de wetgeving als het notariaat op dezelfde leest geschoeid zijn. In het Franse model wordt de efficiëntie van de kalender bevorderd, dit zou ook zo in België kunnen zijn.

Wat betreft het transversaal karakter van de vraag: het betreft een transversale aangelegenheid met de Gemeenschappen. Er zijn verschillende instanties bevoegd voor het justitiebeleid. De Gemeenschappen zijn namelijk bevoegd voor het vervolgingsbeleid, jeugdsanctierecht, eerstelijns juridische bijstand en justitiehuizen. Het is echter de federale overheid die bevoegd is voor de organisatie van het Belgische gerecht. Zo is de federale minister van Justitie bevoegd voor het gevangeniswezen, de administratieve rechtscolleges en de rechterlijke orde.

Graag had ik hieromtrent dan ook een antwoord gekregen op volgende vragen:

1) Waarom mag de rechter ambtshalve de naleving van de termijnen door notarissen niet controleren?

2) Gaat u dit in de wetgeving veranderen? Zo ja, wanneer? Zo neen, waarom niet? Zal u kijken naar hoe andere landen dit probleem aanpakken zoals het Franse model?

3) Hoeveel keer hebben partijen in 2019 een notaris door de rechter laten oproepen daar die zijn termijn heeft overtreden? Graag kreeg ik het aantal per gerechtelijk arrondissement.