Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-602

van Jean-Frédéric Eerdekens (PS) d.d. 18 juni 2020

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie, belast met de Regie der gebouwen, en minister van Europese Zaken

Corruptie - Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO) van de Raad van Europa - Verslag - Toestand in België- Aanbevelingen - Uitvoering -Veroordeling wegens corruptie - Cijfers

corruptie
Raad van Europa
verslag over de werkzaamheden
officiële statistiek

Chronologie

18/6/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 23/7/2020)
19/8/2020Antwoord

Vraag nr. 7-602 d.d. 18 juni 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het kwalijke fenomeen van corruptie tast het vertrouwen van de burger in de overheid aan.

Corruptie komt helaas voor op alle beleidsniveaus. Het straf- en vervolgingsbeleid wordt evenwel gevoerd op het federale niveau.

In persberichten werd verslag uitgebracht over het evaluatierapport van de Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO) van de Raad van Europa. De evaluatie voor België stelt teleur omdat ons land maar drie van de negentien aanbevelingen heeft geïmplementeerd.

Volgens GRECO-voorzitter Marin Mrcela zou hiervoor te weinig politieke wil bestaan in ons land.

1) Welke drie GRECO-aanbevelingen zijn in België uitgevoerd? Wat zijn de zestien aanbevelingen waar België volgens GRECO geen gevolg aan gegeven heeft?

2) Om beter de juiste impact van dergelijke verklaringen te kunnen inschatten, kunt u mij het aantal veroordelingen voor zowel actieve als passieve corruptie meedelen voor de jaren 2017, 2018 en 2019?

Met uw antwoord kan de scherpe kritiek van GRECO wellicht worden getemperd.

Antwoord ontvangen op 19 augustus 2020 :

1) Allereerst is het nuttig te verduidelijken dat de rapporten van de Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO) publiekelijk toegankelijk zijn via de website van het departement Justitie en op de website van de Raad van Europa / GRECO (https://www.coe.int/fr/web/greco/evaluations#{%2222359946%22:[1]}). Daarenboven moet gemeld worden dat het niet om 19 maar om 15 aanbevelingen gaat.

Wat de vierde evaluatiecyclus betreft, waarvan een opvolgingsrapport wordt verwacht tegen 30 september 2020, was de GRECO van mening dat aanbeveling xi op voldoende wijze ten uitvoer was gelegd, dat aanbeveling vii op voldoende wijze werd behandeld, dat aanbevelingen ii, iii, iv, v, vi, viii, ix, x, xii, xiii, xiv en xv gedeeltelijk ten uitvoer zijn gelegd en dat aanbeveling i onuitgevoerd blijft.

Het is belangrijk te melden dat aanbevelingen x en xiii rechtstreeks verband houden met de wet van 23 maart 2019 tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek met het oog op een betere werking van de rechterlijke orde en van de Hoge Raad voor de Justitie. De GRECO was van mening dat de bovenvermelde aanbevelingen, overeenkomstig zijn gangbare praktijk, nog niet konden worden beschouwd als zijnde volledig ten uitvoer gelegd, aangezien de relevante artikelen van het Gerechtelijk Wetboek pas op 1 januari 2020 in werking traden.

Tot slot moet er ook op worden gewezen dat aanbevelingen i tot en met viii onder de exclusieve bevoegdheid van het parlement vallen (Preventie van corruptie van parlementairen).

2) Hierna volgt het aantal veroordelingen geregistreerd in het strafregister (extractie van 30 maart 2020) voor corruptie, knevelarij en belangenneming (artikelen 202, § 3, 243, 245 en 247 tot 250 van het Strafwetboek):

–  in 2017: 31;

–  in 2018: 29;

–  de gegevens van 2019 zijn niet beschikbaar wegens vertragingen bij de registratie.

De databank laat het niet toe om een strikt onderscheid te maken tussen passieve corruptie en actieve corruptie.