Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-596

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 18 juni 2020

aan de minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Personen met een beperking

Coronacrisis - Impact - Personen die kwetsbaar worden door de crisis - Voedselhulp - Solidariteitsprojecten - Steun - Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) - Criteria voor de verdeling (Covi-19)

epidemie
armoede
voedselhulp
sociaal achtergestelde groep

Chronologie

18/6/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 23/7/2020)
19/8/2020Antwoord

Vraag nr. 7-596 d.d. 18 juni 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Deze vraag valt onder de bevoegdheid van de Senaat omdat ze transversaal is aangezien ze over armoedebestrijding en gelijke kansen gaat.

Het beleid inzake de bestrijding van Covid-19 is een federale materie. Voor de uitvoering van de exitstrategie zijn ook de deelstaten bevoegd.

Vóór de lockdown maakten in België 450.000 mensen gebruik van voedselhulp. In de huidige situatie wordt verwacht dat er nog 100.000 mensen meer bij de Sociale Kruideniers en de 'Resto du Cœur' zullen aankloppen, aldus de algemeen secretaris van de Fédération des services sociaux en lid van de Groep van Experts die belast is met de Exit-Strategie (GEES).

Nieuwe gebruikers doen een beroep op de voedselhulpdiensten, zoals studenten, kunstenaars of deeltijds werkenden die niet rondkomen met de uitkeringen wegens tijdelijke werkloosheid om hun gezin te onderhouden.

In Brussel hebben die diensten beslist om een breder publiek te bedienen en ze vragen geen officieel attest meer aan de mensen die om een voedselpakket vragen. Ze hebben ook overeenkomsten gesloten met de vroegmarkt van Brussel bijvoorbeeld.

1) Hoe is de situatie in Wallonië? Er zou een miljoen euro voorzien zijn voor 171 projecten van voedselhulp. Zijn er nog andere solidariteitsprojecten die we op het lokale niveau zouden kunnen steunen?

2) Hebt u informatie over de criteria voor de verdeling van het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) dat via de federale overheid verloopt?

Antwoord ontvangen op 19 augustus 2020 :

1) Als minister van de federale regering kan ik u informeren over de steunmaatregelen die we op federaal niveau hebben genomen. We hebben twee keer 3 miljoen euro uitgetrokken voor de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW), die bestaande voedselhulpprojecten op het lokale niveau en nieuwe solidariteitsinitiatieven kunnen steunen.

We hebben ook subsidies gegeven aan voedselbanken en andere logistieke partners bij de uitvoering van het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD), met hetzelfde doel: de toegenomen vraag van de afgelopen maanden opvangen. Deze subsidies bedragen in totaal 1 035 000 euro.

Deze verschillende maatregelen vormen een aanvulling op het budget dat de federale regering jaarlijks vrijmaakt voor de aankoop van voedsel in het kader van het FEAD ter aanvulling op de Europese middelen.

2) Het huidige FEAD-verdeelsysteem is gebaseerd op het aantal leeflonen per gemeente en stelt, zowel voor de OCMW’s als voor de erkende partnerorganisaties, een gemeentelijk plafond vast dat niet mag worden overschreden. Dit objectieve verdeelsysteem is gebaseerd op de reële behoeften en de verdeling van de armoede in België.

Dit systeem blijft ongewijzigd ondanks de gezondheidscrisis.