Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-586

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 5 juni 2020

aan de minister van Buitenlandse Zaken en van Defensie

Iran - Mensenrechten - Schending - Executie van minderjarigen - Oproep van het Belgische Comité van parlementsleden en burgemeesters voor een democratisch Iran - Geplande maatregelen

Iran
rechten van de mens
doodstraf
jongere

Chronologie

5/6/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/7/2020)
30/9/2020Antwoord

Vraag nr. 7-586 d.d. 5 juni 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

De deelstaten zijn bevoegd voor internationale betrekkingen in de materies waarvoor ze wetgevende bevoegdheid hebben.

Aangezien deze vraag over gelijke kansen gaat, is ze transversaal en behoort ze tot de bevoegdheid van de Senaat.

Het Belgische Comité van parlementsleden en burgemeesters voor een democratisch Iran heeft mijn aandacht gevraagd. Dat comité wenst de aandacht van de politieke wereld te vestigen op de prangende humanitaire situatie in Iran en vraagt daarvoor steun. Het zou over ernstige mensenrechtenschendingen in Iran gaan, tijdens de Covid-19-pandemie.

Volgens sommige informatiebronnen zou het Iraanse regime zijn toevlucht nemen tot intimidatie en repressie van burgers. Zo zouden er tijdens de voorbije vier weken, tijdens de ramadan, meer dan 25 executies zijn uitgevoerd, onder meer op minderjarigen.

Onder de personen die worden lastiggevallen zouden er twee studenten zijn van de universiteit van Teheran, maar ook tientallen andere personen.

In die bijzondere context van repressie zou het voornoemde comité vragen willen richten aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties en ook aan onze regering.

Het doel zou erin bestaan druk uit te oefenen op het Iraanse regime voor de bevrijding van politieke gevangenen, in het bijzonder van die twee betrokken studenten.

Een onmiddellijk optreden zou nodig zijn om hun bescherming te verzekeren, want beiden zouden zwaar gefolterd zijn geweest en zullen zeker worden terechtgesteld. Amnesty International heeft trouwens een rapport gepubliceerd over de dramatische situatie waarin beide studenten zich bevinden.

Worden er maatregelen genomen door uw departement om die oproep te ondersteunen? Beschikt u over bijkomende informatie?

Antwoord ontvangen op 30 september 2020 :

Ik deel uw bezorgdheid over de mensenrechtensituatie in Iran en ik volg deze op de voet via de Belgische ambassade in Teheran en via mijn diensten hier in Brussel.

Net als de hoge commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties heb ik op 22 april 2020 ook publiekelijk verklaard dat ik sterk gekant ben tegen de executie van minderjarige daders. Ik heb het principiële standpunt van België tegen de doodstraf in alle omstandigheden bevestigd en eraan herinnerd dat de praktijk van het executeren van minderjarige daders door het internationaal recht strikt verboden is.

Doodstraffen en executies van minderjarige daders zijn onverenigbaar met de internationale verplichtingen van Iran in het kader van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het Verdrag inzake de rechten van het kind. België heeft, net als de hoge commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten en de Europese Unie (EU) via de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO), dergelijke executies publiekelijk veroordeeld.

Ik ben op de hoogte van de arrestaties waarnaar u verwijst en ons land houdt de mensenrechtensituatie in Iran nauwlettend in het oog. Daarom heeft ons land deelgenomen aan het interactieve debat met de speciale rapporteur over de situatie van de mensenrechten in Iran tijdens de zitting van de Raad voor de mensenrechten in maart 2020. De speciale rapporteur heeft zijn laatste verslag gepresenteerd, waarin hij onder andere zijn bezorgdheid uitsprak over willekeurige detentie, de omstandigheden van de detentie en de rechten en waarborgen van een eerlijk proces. De prioriteit van België is om dit mandaat te behouden en ons land steunt de verlenging ervan.

Tijdens de laatste zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft ons land ook zijn bezorgdheid geuit over de gevolgen van Covid-19 voor de mensenrechtensituatie. Meer in het bijzonder de gevolgen voor de situatie in de gevangenissen en voor de mensen die van hun vrijheid zijn beroofd, ook in Iran.

Tot slot heeft de Europese Unie beperkende maatregelen genomen tegen ernstige schendingen van de mensenrechten in Iran. Die Europese sancties zijn nog steeds van kracht, wat aangeeft dat de situatie nog steeds zorgwekkend is.