Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-553

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 19 mei 2020

aan de minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Personen met een beperking

Coronacrisis - Gezondheid en vrouwenrechten - Seksuele en reproductieve gezondheid - Toegang - Bestrijding van gendergerelateerd geweld - Samenwerking met de deelstaten (Covid-19)

rechten van de vrouw
VN
infectieziekte
epidemie
anticonceptie
abortus
gezinsplanning
reproductieve gezondheidszorg
toeleveringsketen

Chronologie

19/5/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/6/2020)
1/7/2020Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-552

Vraag nr. 7-553 d.d. 19 mei 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

De Verenigde Naties (VN) verwachten dat de Covid-19-pandemie een verwoestende impact zal hebben op de gezondheid van vrouwen.

Een studie van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA) toont aan hoezeer vrouwen getroffen worden door Covid-19, terwijl allerlei dienstencentra de deuren sluiten of slechts een minimale dienstverlening bieden aan vrouwen en meisjes. De verstoring van de wereldwijde bevoorradingskanalen kan leiden tot schaarste aan contraceptiva en ten gevolge van de lockdown neemt het gendergerelateerd geweld toe.

Volgens de studie kan dit leiden tot:

– 47 miljoen vrouwen in 114 landen met een laag of gemiddeld inkomen zonder contraceptiva;

– 7 miljoen ongewenste zwangerschappen in een lockdownperiode van zes maanden;

– 31 miljoen gevallen van geweldpleging op basis van gender in een lockdownperiode van zes maanden;

– 2 miljoen gevallen van genitale verminking ten gevolge van de onderbreking van programma's voor de preventie van vrouwenbesnijdenis wegens Covid-19;

– 13 miljoen meer kindhuwelijken tussen 2020 en 2030.

UNFPA werkt samen met regeringen en partners om zo snel mogelijk in te spelen op deze noodsituatie inzake volksgezondheid.

Deze vraagt behoort tot de bevoegdheid van de Senaat. De strategie voor de bestrijding van Covid-19 is een federale materie; de uitrol van de versoepeling van de lockdownmaatregelen is een bevoegdheid van de deelstaten.

1) Wat bent u van plan te doen om gevolg te geven aan deze studie?

2) Wat zijn uw prioriteiten voor de versterking van de gezondheidssystemen en de aankoop en de levering van essentieel beschermingsmateriaal voor gezondheidswerkers? Hoe wilt u de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg en tot diensten die gendergeweld bestrijden garanderen en goede communicatie over de risico's en de inzet van de bevolking bevorderen?

3) Beschikt u over cijfers met betrekking tot het aantal ongewenste zwangerschappen? Beschikt u over informatie met betrekking tot de prioriteiten die gehanteerd worden bij het voorkomen van afbrekingen van ongewenste zwangerschappen?

4) Kunt u mij informatie verschaffen over preventie en contraceptie? Hebben vrouwen en studentes vrije toegang tot centra voor gezinsplanning in ons land? Leveren apothekers morning-afterpillen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen?

5) Hebt u contact met de deelstaten om een gemeenschappelijk actieplan uit te werken dat erop gericht is de gezondheid en de rechten van vrouwen op het vlak van voortplanting te vrijwaren?

Antwoord ontvangen op 1 juli 2020 :

Betreffende uw vraag over de toegang tot de diensten ter bestrijding van seksistisch geweld:

Tijdens de uitzonderlijke omstandigheden in verband met de Covid-19-crisis bleven de centra na seksueel geweld (ZSG) de toegang tot hulpverlening waarborgen in geval van seksueel geweld in de acute fase. Het personeel van de drie bestaande centra heeft alles in het werk gesteld om een aantal bijkomende preventie- en beschermingsmaatregelen in te voeren, teneinde slachtoffers die zich aanmelden in de best mogelijke omstandigheden te kunnen ontvangen en hen een in alle opzichten optimale hulpverlening te bieden.

Op mijn verzoek heeft het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen ook een communicatiecampagne gelanceerd om ons te herinneren aan de toegankelijkheid en de beschikbaarheid van de diensten die er aangeboden worden. Deze campagne werd in het Nederlands en het Frans verspreid op de officiële website www.seksueelgeweld.be en via de sociale media om zoveel mogelijk slachtoffers te bereiken en hen aan te moedigen om naar een ZSG te gaan.

De teams van de chat «Seksueel geweld» werden uitgebreid om de hulp aan slachtoffers van seksueel geweld, die in het bijzonder worden getroffen door deze moeilijke situatie, te versterken. Om tegemoet te komen aan de aanzienlijke toename van het aantal contactnames na de Covid-19-crisis heb ik besloten om extra middelen toe te wijzen aan de chat «Seksueel geweld». Het extra bedrag van meer dan 80 000 euro dient in de eerste plaats om de chatteams te vergroten en de openingsuren en de mogelijkheden van telefonische afspraken door de speciaal hiervoor opgeleide psychologen uit te breiden.

Voor meer informatie over andere vragen over de gevolgen van de Covid-19-pandemie op de gezondheid van vrouwen verwijs ik naar de bevoegdheid van mijn collega, mevrouw Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.