Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-528

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 28 april 2020

aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met Buitenlandse Handel

Gsm-antennes - Beschadiging - Kaart en lokalisatiegegevens - Onleesbaar maken

mobiele communicatie
radiocommunicatie
economische infrastructuur
Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie
vandalisme

Chronologie

28/4/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/5/2020)
28/5/2020Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-529

Vraag nr. 7-528 d.d. 28 april 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

De federale regulator voor de postmarkt en de elektronische communicatie, het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT), besliste onlangs om de kaart van de Belgische gsm-antennes onleesbaar te maken, nadat een mast voor mobiele telefonie in Vlaanderen door vandalen was beschadigd in het weekend van 18 en 19 april 2020.

Tot voor kort stond er op de website van het BIPT een kaart van de 7 779 plaatsen waar in ons land gsm-antennes zijn opgesteld.

Deze kaart is voortaan enkel toegankelijk met een paswoord om mensen met slechte bedoelingen tegen te houden.

Het BIPT sprak zich recent uit over die daden van vandalisme: «Dit vormt immers een ernstige bedreiging voor het gebruik van mobiele diensten, waardoor zelfs de oproepen naar hulpdiensten en essentiële diensten in het gedrang kunnen komen. Het zou ook de goede werking van de nooddiensten kunnen schaden. Zij kunnen gebruikmaken van de locatiegegevens van een persoon in nood. De beschadiging van mobiele apparatuur is bijzonder onverantwoord tijdens deze quarantaineperiode die we nu meemaken, waarin het belangrijker dan ooit is om in contact te blijven met onze familie en onze dierbaren, om de nooddiensten te kunnen bereiken, en om te blijven deelnemen aan het economische en sociale leven.»

Het BIPT herinnert er ook aan dat het aanzetten tot beschadiging van zendmasten en de eigenlijke beschadiging van zendmasten strafbare feiten zijn.

Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van de Senaat omdat de deelstaten bevoegd zijn voor de inplanting van die antennes en zij worden rechtstreeks getroffen door deze maatregel.

1) Weet u hoe lang deze maatregel zal gelden? Wordt de kaart voor korte of voor langere tijd onbeschikbaar?

2) Gemeenten, operatoren en andere beroepscategorieën maken immers zeer geregeld gebruik van de kaart van gsm-antennes. Ook het publiek had toegang tot die kaart. Nu dat niet meer mogelijk is, valt de transparantie weg. Waarom werd over de redenen voor het nemen van de maatregel niet gecommuniceerd met de professionele actoren, de Gewesten en de gemeenten?

Antwoord ontvangen op 28 mei 2020 :

Voor het antwoord op de vraag verwijs ik naar het antwoord op de schriftelijke vraag nr. 7-529 gesteld aan de minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee.