Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-523

van Philippe Courard (PS) d.d. 28 april 2020

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Covid-19-gezondheidscrisis - Sector van de gezondheidszorg - Financiering

infectieziekte
epidemie
gezondheidsverzorging
kosten voor gezondheidszorg
financiering

Chronologie

28/4/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/5/2020)
25/8/2020Antwoord

Vraag nr. 7-523 d.d. 28 april 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

De deelstaten hebben bevoegdheden op het vlak van gezondheidszorg. Deze vraag heeft een transversaal karakter en behoort dus tot de bevoegdheid van de Senaat.

De Covid-19-crisis is een loodzware opdracht voor de gehele gezondheidssector. Er zijn moeilijkheden met het stockbeheer, er is personeelsgebrek, en door de crisis wordt duidelijk dat het systeem op vele punten tekortschiet. Nochtans verzuimen verschillende politieke partijen al jaren op te komen voor kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen.

Ondanks de kwaliteit van het personeel en van onze gezondheidszorg, die wereldwijd een goede reputatie geniet, staat het systeem nu nog meer onder druk. Voor mij is dat een onomstootbaar bewijs dat we niet op de middelen moeten besparen, maar ze juist moeten verhogen. Doen we dat niet, dan dreigt ons systeem in moeilijkheden terecht te komen met een nog groter tekort aan artsen, verplegers, onderhouds- en keukenpersoneel, logistieke medewerkers in ziekenhuizen, woonzorgcentra (WZC) en rust- en verzorgingstehuizen (RVT) of thuisverpleegkundigen.

Moet er niet ernstig worden nagedacht over de financiering van de gezondheidszorg? Is de uitzonderlijke financiering die momenteel is toegezegd, volgens de informatie waarover u beschikt, een voorschot of een bijkomende financiering bovenop de jaarbegroting?

Ik vertrouw erop dat u dit kunt verduidelijken aan de hand van concrete elementen.

Antwoord ontvangen op 25 augustus 2020 :

Drie koninklijke besluiten werden uitgevaardigd op basis van de wet van 27 maart 2020 (genummerd 8, 10 en 35) en werden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 april 2020. Hun doel is enerzijds de liquidatie van het voorschot van een miljard euro, nog gevolgd door twee uitbetalingen van elk 500 miljoen euro (in juli en in oktober) teneinde een thesaurievoorschot aan de ziekenhuizen toe te kennen en anderzijds te voorzien in de latere regularisatie en dekking van de kosten en bijkomende kosten ten gevolge de pandemie op basis van artikel 101 van de gecoördineerde wet op de ziekenhuizen. Zoals vermeld in het verslag aan de Koning, was de eerste stap de invoering van een wettelijk en reglementair mechanisme dat het mogelijk maakte om financiële middelen vrij te maken zodat er snel een thesaurievoorschot aan de algemene ziekenhuizen kan worden toegekend.

Deze voorschotten zullen geregulariseerd worden op basis van een koninklijk besluit dat de principes beschrijft, na advies van zowel de Federale Raad voor ziekenhuisvoorzieningen als van een ad hoc gemengde werkgroep die is opgericht door de Federale Raad van ziekenhuisvoorzieningen en de Medico-Mutualistische Commissie.

Daarnaast is er al een eerste onderzoek in ziekenhuizen om de kosten en meerkosten in verband met de crisis te bepalen achter de rug, en dit wordt momenteel herhaald om ook de financiële gevolgen van de periode van het heropstarten in kaart te brengen.

Na analyse van deze enquêtes zullen ook de bedragen gekend zijn, en zullen de voorschotten ook effectief geregulariseerd kunnen worden, zowel voor de algemene als voor psychiatrische ziekenhuizen.

De regering investeert daarnaast structureel 600 miljoen euro in maatregelen om de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel in de federale gezondheidszorgsectoren te verbeteren (cf. sociaal akkoord).