Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-521

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 27 april 2020

aan de eerste minister, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Coronavirus - Aanpak van de crisis - Duits model - Toepassing in België (Covid-19)

infectieziekte
epidemie
crisisbeheersing
Duitsland

Chronologie

27/4/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/5/2020)
27/5/2020Antwoord

Vraag nr. 7-521 d.d. 27 april 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Sinds 16 maart 2020 heeft België geopteerd voor een lockdownstrategie in de strijd tegen de Covid-19-epidemie.

Duitsland heeft voor een heel andere aanpak gekozen.

Sinds het opduiken van het eerste geval van Covid-19 op 21 januari 2020 in Beieren, koos de regering voor een strategie van snelle tests om haarden van besmetting op te sporen, het isoleren van zieken en het in quarantaine plaatsen van hun omgeving. In Duitsland zouden zo op 17 april 2020 al meer dan 1,7 miljoen tests zijn uitgevoerd, dat is 350 000 per week. Van bij de eerste symptomen gaan mensen in Duitsland naar de huisarts die ze doorverwijst naar één van de testcentra die in driehonderd districten zijn ingericht. Dankzij goed uitgebouwde ambulante zorg kon het virus zo in een vroeg stadium van de ziekte worden opgespoord, worden de ziekenhuisstructuren ontlast en verhoogt de kans op snelle genezing.

Geen enkel ziekenhuis heeft het saturatiepunt bereikt tijdens de crisis. Met 28 000 intensive care-bedden (25 000 met beademingstoestellen) was Duitsland al van meet af aan voorbereid op de toevloed van patiënten. Sinds januari 2020 is het aantal bedden gestegen tot 40 000, zodat de bezettingsgraad momenteel lager is dan normaal (50 % tegen gewoonlijk 70 %). Bovendien heeft men in Duitsland nog 10 000 beademingstoestellen bijbesteld.

Bovendien heeft de Duitse regering van bij het begin van de crisis steunmaatregelen voor bedrijven aangekondigd. Meer dan 1 200 miljard euro werd vrijgemaakt om de economie te ondersteunen. Met maatregelen als tijdelijke werkloosheid, uitstel van btw of van sociale bijdragen, belastingkredieten, door de staat gewaarborgde leningen, enz., kunnen duizenden kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) het werk hervatten zonder dat ze mensen hoeven te ontslaan. De staat heeft ook 50 miljard euro gedeblokkeerd voor zelfstandigen, kunstenaars, restauranthouders, handelaars of kleine landbouwers.

Deze vraag valt binnen de bevoegdheid van de Senaat omdat ze transversaal is. De uitvoering van de lockdownmaatregelen is een bevoegdheid van de deelstaten.

1) Ik weet dat de regering haar best doet om de maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn in deze ongeziene situatie. De sanitaire crisis woedt wereldwijd en het is een loodzware opdracht…

Beschikt u niettemin over informatie met betrekking tot de kritiek van sommigen die betrekking heeft op de aanpak van deze crisis wat betreft de bestelling van mondmaskers, het uitblijven van tests op grote schaal, enz.?

2) Waarom slaagde ons land er niet in een model te volgen zoals dat in Duitsland gebeurt, ondanks de enorme inspanningen die geleverd werden?

Antwoord ontvangen op 27 mei 2020 :

Ik verwijs naar het antwoord van de minister van Privacy.