Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-512

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 27 april 2020

aan de minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling

Coronacrisis - Recyclageparken - Heropening - Regels van social distancing - Naleving - Toevloed van gebruikers - Mate van noodzakelijkheid - Controle - Overleg met de deelstaten (Covid-19)

hergebruik van afvalstoffen
infectieziekte
epidemie
beheer van afvalstoffen

Chronologie

27/4/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/5/2020)
3/6/2020Antwoord

Vraag nr. 7-512 d.d. 27 april 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

De Nationale Veiligheidsraad (NVR) heeft tijdens zijn vergadering van 15 april 2020 de knoop doorgehakt: de recyclageparken mogen heropenen.

Het Vlaams Gewest had trouwens al op 7 april 2020 aangekondigd dat de recyclageparken in heel Vlaanderen mochten heropenen, maar volgens mijn informatie is Wallonië niet van plan alle 230 recyclageparken in de 262 Waalse gemeenten te heropenen.

Alles hangt af van de intercommunales, van de vraag van de burgemeesters, of ook van de vakbonden, die gemeld hadden dat het personeel van de recyclageparken bang was, en zich verzette tegen de heropening, zelfs als ze maar gedeeltelijk was.

Men vreesde dat een te grote toevloed van bezoekers te verwachten viel.

De Luikse intercommunale Intradel verzette zich tegen een opening, onder welke vorm dan ook. Maar sommige intercommunales voor afvalbeheer hebben met de vakbonden onderhandeld en werkten een heropeningsplan voor de hervatting van de activiteiten op de recyclageparken.

Het blijkt trouwens dat de openingsuren zullen worden beperkt.

Bovendien zou men enkel naar een recyclagepark mogen gaan in geval van absolute noodzaak (onvoldoende opslagruimte thuis, geen compostmogelijkheid, enz.)

In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zouden, volgens mijn huidige inlichtingen, sommige parken open gebleven zijn op welbepaalde uren, met een beperkte toegang.

Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van de Senaat, aangezien de deelstaten ook bevoegdheden uitoefenen op het vlak van milieu. Het milieubeleid is immers hoofdzakelijk een gewestelijke bevoegdheid. Het betreft in het bijzonder het beleid op de volgende vlakken: water, lucht, afval of natuurbehoud.

1) Ik had graag geweten of er contacten zijn gelegd tussen uw departement en de deelstaten om te waken over de naleving van de regels die de federale regering onlangs heeft aangekondigd.

De eerste minister heeft de nadruk gelegd op de noodzaak om de regels na te leven. Wij staan achter haar leidraad dat voorrang moet gegeven worden aan de gezondheid van de mensen.

2) Hoe kan er in het specifieke geval van de recyclageparken worden gegarandeerd dat die ondernemingen de regels van social distancing naleven?

3) Hoe kan overigens worden gecontroleerd in welke mate sprake is van de voormelde noodzaak, om een grote toevloed van bezoekers te vermijden?

4) Werden er contacten gelegd tussen het federale niveau en de deelstaten met het oog op de uitvoering van de noodzakelijke controles op het terrein?

Antwoord ontvangen op 3 juni 2020 :

De politie in het algemeen en de Sociale Inspectie zijn, in het kader van de arbeidsverhoudingen, verantwoordelijk voor de controle op de naleving van de regels inzake social distancing. Ik gelast u dan ook u te wenden tot mijn collega's die bevoegd zijn voor Binnenlandse Zaken, minister De Crem, en Werkgelegenheid, minister Muylle, om meer te weten over het specifieke overleg dat plaatsvond met de Gewesten en lokale overheden. Zij zullen u ook meer details kunnen geven over de opdracht die voor deze gelegenheid gegeven is aan deze controlediensten.

Het beheer en de organisatie van de containerparken vormen een gewestelijke bevoegdheid. Ik verwijs u dus door naar mijn collega's van de Gewesten die belast zijn met leefmilieu.