Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-506

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 24 april 2020

aan de minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee

Coronacrisis - Zwemzones - Belgische kust - Situatie in het Waals Gewest en in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest - Zomervakantie - Mogelijkheid van verplaatsingen buiten de gemeente waarin men is gedomicilieerd - Vrij verkeer van burgers in Europa (Cov

infectieziekte
epidemie
vakantie
Hoofdstedelijk Gewest Brussels
Waals Gewest
vrij verkeer van personen
kuststrook
kustgebied

Chronologie

24/4/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/5/2020)
9/5/2020Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-505

Vraag nr. 7-506 d.d. 24 april 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Op 16 april 2020 opperde de burgemeester van Oostende de mogelijkheid om de toegang tot de stranden op het grondgebied van zijn gemeente voor te behouden voor personen die gedomicilieerd zijn in zijn gemeente of die er een tweede verblijfplaats hebben.

Andere burgemeesters van kustgemeenten denken er dan weer aan om de zwemzones uit te breiden.

Terzelfdertijd raadt de voorzitster van de Europese Commissie de Europeanen aan geen reizen naar het buitenland te plannen en de minister voor toerisme van het Waalse Gewest raadde aan bij voorkeur te kiezen voor een vakantie in Wallonië.

Het is duidelijk dat ieder op eigen houtje initiatieven neemt of verklaringen in de pers aflegt, zonder overleg.

Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van de Senaat door het transversaal karakter ervan. Het beheer van de Covid-19-crisis is federale materie, evenals de bevoegdheid voor de Noordzee. De toepassing van het lockdown- en exitbeleid is een bevoegdheid van de deelstaten. Toerisme is bovendien een deelstaatmaterie.

Ik heb de volgende vragen:

1) Beschikt u over meer informatie over de eventuele «privatisering» van zwemzones aan de Belgische kust? Zal hetzelfde gebeuren voor de zwemzones in het Waalse en Brusselse Gewest?

2) Zullen de Belgen tijdens de zomervakantie in België moeten blijven? Zullen ze voorrang moeten geven aan een vakantie in de gemeente waar ze belastingen betalen (voor hun hoofdverblijfplaats of voor hun tweede verblijfplaats)? Als dat het geval zou zijn, is dat dan geen privilege dat voorbehouden is voor de meest gegoede personen die over een tweede verblijfplaats beschikken? Wat kunnen we aanraden aan de mensen die in een appartement in de stad wonen, zonder ontspanningszones?

3) Beschikt u over informatie over mogelijk vrij verkeer van personen op heel het Europese grondgebied?

Antwoord ontvangen op 9 mei 2020 :

1) Vooreerst moet u weten dat het strand en de indeling ervan in bad- of andere zones, tot de bevoegdheid behoort van de kustgemeenten en het Vlaamse Gewest. Pas vanaf de gemiddeld laagwaterlijn is de federale overheid bevoegd.

De regelgeving voorziet dat een badzone of insteekzone voor brandingssport (kytesurfen, kayak, enz.) op het strand en voor de laagwaterlijn – de bevoegdheid van de Vlaamse en gemeentelijke overheden – dient aan te sluiten op de bad- of insteekzone gelegen voorbij de laagwaterlijn – federale bevoegdheid.

Hieruit volgt automatisch dat de federale overheid enkel het criteria van de beoefende activiteit gebruikt om te bepalen wie zich in welke zone voorbij de laagwaterlijn mag bevinden. De federale regering zal geen enkele van deze zones voorbehouden voor bepaalde groepen op basis van hun woonst.

2) Op dit moment gebiedt het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te beperken dat alle burgers gehouden zijn thuis te blijven. Ook reizen vanuit en naar België zijn verboden. Enkel verplaatsingen die dringend en noodzakelijk zijn , zijn toegelaten. Dit ministerieel besluit vertaalt de beslissingen die de Veiligheidsraad genomen heeft.

Het zal dan ook de Nationale Veiligheidsraad zijn die zal moeten beslissen of en wanneer verplaatsingen of reizen in eigen land of naar het buitenland mogelijk zijn. De beslissing van de veiligheidsraad zal gebaseerd zijn op de adviezen van de Expert Groep voor de exitstrategie (GEES) en de evolutie van de verspreiding van het coronavirus in België.

Toerisme behoort tot de bevoegdheid van de Gewesten. Aangezien de Gewesten vertegenwoordigd zijn in de Veiligheidsraad zal de besluitvorming hieromtrent in nauw overleg met hen gebeuren.

3) Ik verwijs naar mijn antwoord op vraag 2).

Naast de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad zal ook rekening moeten gehouden worden met de reisbeperkingen die gelden in de andere landen van de Europese Unie (EU).

Tot minstens 15 mei 2020 gelden alvast de aanbevelingen van de Europese Commissie om de niet-essentiële verplaatsingen tussen de Schengen landen te beperken.